Israël mogelijk toch niet op Eurovisiesongfestival; land weigert politiek gekleurde lyrics aan te passen

De soap rond Israël en het komende Eurovisiesongfestival is nog niet voorbij. Er zijn namelijk berichten dat het land gediskwalificeerd zou kunnen worden. De song die Israël wil inzenden zou een politieke boodschap bevatten en dat is verboden. De Israëlische omroep KAN weigert echter de lyrics aan te passen en blijft nog liever weg uit Malmö.

Als het de voorbije maanden over het komende Eurovisiesongfestival ging, kwam zo goed als altijd de deelname van Israël ter sprake. Veel fans en artiesten – onder andere uit IJslandFinland en Zweden – vinden namelijk dat het land moet uitgesloten worden door de aangaande oorlog in Gaza. De EBU liet recent namelijk weten dat het geen reden ziet om Israël te weigeren. “Het Eurovisiesongfestival is een niet-politiek muziekevenement”, klinkt het steevast bij de organisatie.

October Rain

Maar juist dat laatste lijkt Israël nu duur komen te staan. Vorige week raakte al bekend dat de release van de Israëlische inzending uitgesteld was. Reden daarvoor is het feit dat de EBU de lyrics grondig onder de loep wou nemen om te voorkomen dat die een politiek statement bevatten.

Dinsdag lekt dan uit dat de geplande song October Rain zou heten en dus een verwijzing is naar 7 oktober, de terroristische aanslag in Israël die de start vormde van de oorlog in Gaza.

Diskwalificatie?

Volgens de Israëlische nieuwssite ynet wil de EBU, dat verantwoordelijk is voor het organiseren van het Eurovisiesongfestival, het lied daarom diskwalificeren. KAN, dat verantwoordelijk is voor de Israëlische inzending, heeft dan twee opties. Ze kunnen hun lied aanpassen of ze kunnen wegblijven van het komende Eurovisiesongfestival. Aan ynet liet KAN weten dat het niet van plan is om hun nummer aan te passen, “zelfs als dat wil zeggen dat Israël niet mag deelnemen aan het Songfestival”.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de EBU een lied weigert omwille van een politieke boodschap. Zo wilde Georgië in 2009, in de nasleep van de Russisch-Georgische oorlog, deelnemen met het lied van We Don’t Wanna Put In van Stephane and 3G. Omdat dat lied kritiek op de Russische leider Vladimir Poetin zou bevatten, weigerde EBU de inzending. Georgië bleef vervolgens weg van het Eurovisiesongfestival, omdat de groep Stephane and 3G weigerde zijn lied aan te passen.

Het Eurovisiesongfestival gaat dit jaar door op dinsdag 7, donderdag 9 en zaterdag 11 mei 2024 in Malmö in Zweden.

Meer
Lees meer...