Eurovisiesongfestival: Israël moet bekendmaking inzending uitstellen omdat lied mogelijk politieke boodschap bevat

De deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival blijft voor commotie zorgen. Zo is de bekendmaking van het lied waarmee zangeres Eden Golan in Malmö zal aantreden voor onbepaalde duur uitgesteld. Reden daarvoor is dat er gevreesd wordt dat de Israëlische inzending politieke lyrics zal bevatten. De European Broadcasting Union (EBU), dat verantwoordelijk is voor het evenement, wil daarom eerst het lied controleren.

Als het de voorbije maanden over het komende Eurovisiesongfestival ging, kwam zo goed als altijd de deelname van Israël ter sprake. Veel fans en artiesten – onder andere uit IJslandFinland en Zweden – vinden namelijk dat het land moet uitgesloten worden door de aangaande oorlog in Gaza. De EBU liet recent namelijk weten dat het geen reden ziet om Israël te weigeren. “Het Eurovisiesongfestival is een niet-politiek muziekevenement”, klinkt het steevast bij de organisatie.

Eden Golan

Toch lijkt de EBU niet helemaal gerust te zijn in het feit dat de inzending van Israël apolitiek zal zijn. Het land zette tijdens zijn nationale voorronde HaKokhav HaBa (The Next Star) namelijk meermaals de Israeli Defence Force (IDF) in de verf.

Tijdens HaKokhav HaBa werd de 20-jarige zangeres Eden Golan gekozen om Israël te vertegenwoordigen in het Zweedse Malmö. Met welk lied dat zal zijn, is wel nog niet bekend. De Israëlische zender KAN zou dat lied normaal vorige week bekendmaken, maar dat is voor onbepaalde duur uitgesteld. De EBU heeft namelijk gevraagd om de lyrics van hun Israëlische lied op voorhand te mogen controleren. Zo willen ze zeker zijn dat het nummer geen politieke boodschappen bevat.

Het Eurovisiesongfestival gaat dit jaar door op dinsdag 7, donderdag 9 en zaterdag 11 mei 2024 in Malmö in Zweden.

Meer
Lees meer...