Eurovisiesongfestival: Israël komt 10 maart met nieuwe song in ultieme poging toch te kunnen deelnemen

Israël heeft nog één poging om dan toch aanwezig te zijn om het komende Eurovisiesongfestival binnen twee maanden in het Zweedse Malmö. Nadat het land al twee mogelijke inzendingen zag afgekeurd worden omdat de teksten te politiek getint waren, zal het op 10 maart een nieuw nummer releasen. Als dat lied ook afgekeurd wordt, zal er van Israël geen sprake zijn op het Eurovisiesongfestival.

Het belooft een mooi Eurovisiesongfestival te worden voor de Lage Landen. De Belgische inzending Before the Party’s Over van Mustii en de Nederlandse inzending Europapa van Joost Klein staan momenteel respectievelijk op een vijfde en zesde plaats bij de bookmakers.

Israël

Toch is dat niet hetgeen waar het vaakst over gesproken wordt als het gaat over het komende Eurovisiesongfestival. De mogelijke deelname van Israël blijft namelijk voor beroering zorgen. Veel fans en artiesten – onder andere uit IJslandFinland en Zweden – vinden namelijk dat het land moet uitgesloten worden door de aangaande oorlog in Gaza. De EBU, die verantwoordelijk is voor de wedstrijd, liet echter al meermaals weten dat het geen reden ziet om Israël uit te sluiten. 

Toch hangt de deelname van Israël aan een zijden draadje. Het land besliste enkele maanden geleden al tijdens een nationale voorronde HaKokhav HaBa (The Next Star) dat Eden Golan hen zal vertegenwoordigen. Die zangeres moest echter nog een lied krijgen. KAN, de Israëlische zender die verantwoordelijk is door de deelname van het land, zorgde voor twee mogelijke songs voor Eden Golan: October Rain en Dance Forever. De lyrics van beide inzendingen bevatten echter duidelijke politieke boodschappen, waardoor de EBU – conform de regels – de songs afkeurde.

Hurricane

Israël liet daarop aanvankelijke weten dat het weigerde om die lyrics aan te passen. President Isaac Herzog vond dat geen goede beslissing en vroeg aan KAN om toch een nieuwe poging te wagen. Tekstschrijvers gingen daarop aan het werk en kwamen met het lied Hurricane op de proppen. Dat zal officieel voorgesteld worden op 10 maart, waarna de EBU opnieuw het laatste woord heeft. Aangezien de deadline voor het inzenden van songs op 11 maart ligt, lijkt Hurricane meteen ook de allerlaatste poging van Israël.

Meer
Lees meer...