Israël zal op vraag van president dan toch zijn inzending aanpassen in de hoop te kunnen deelnemen aan Eurovisiesongfestival

De kans is opnieuw groter geworden dat Israël dan toch zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Het land zag aanvankelijk zijn twee mogelijke inzendingen afgekeurd worden omdat de lyrics te politiek gekleurd zijn en weigerde de teksten aan te passen. Op vraag van president Isaac Herzog zouden er nu toch de nodige aanpassingen gemaakt worden.

Als het de voorbije maanden over het komende Eurovisiesongfestival ging, kwam zo goed als altijd de deelname van Israël ter sprake. Veel fans en artiesten – onder andere uit IJslandFinland en Zweden – vinden namelijk dat het land moet uitgesloten worden door de aangaande oorlog in Gaza. 

De EBU, dat verantwoordelijk is voor het organiseren van het Eurovisiesongfestival, liet al meermaals weten dat het geen reden ziet om Israël uit te sluiten. Het land leek echter zichzelf buiten spel te zetten. Het stuurde naar de EBU namelijk twee mogelijke songs door voor zangeres Eden Golan: October Rain en Dance Forever. De lyrics van beide inzending bevatten echter duidelijke politieke boodschappen, waardoor de EBU – conform de regels – de songs afkeurde.

Aanpassingen

KAN, de Israëlische zender die verantwoordelijk is door de deelname van het land, liet daarop weten geen liedjesteksten te zullen aanpassen. Maar dat zal nu toch gebeuren, op vraag van president Isaac Herzog. Volgens hem moet Israël juist “in tijden waarop degenen die ons haten de staat Israël proberen te onderdrukken en te boycotten” zich extra later horen op het internationale toneel.

De tekstschrijvers van beide nummers zouden bereid zijn de aanpassingen door te voeren. Of dat voldoende zal zijn voor de EBU zal later blijven. Israël heeft nog tot 11 maart om met een goedgekeurde inzending te komen, anders is het land er definitief niet bij in Malmö.

Het Eurovisiesongfestival gaat dit jaar door op dinsdag 7, donderdag 9 en zaterdag 11 mei 2024 in Malmö in Zweden.

Meer
Lees meer...