Finland stuurt opvallende act Windows95man naar Eurovisiesongfestival

Finland viel vorig jaar op met hun inzending voor het Eurovisiesongfestival. Het aanstekelijke Cha Cha Cha van Käärijä werd een fan favorite en won ook met voorsprong de televote. En ook dit jaar zal Finland ongetwijfeld opvallen tijdens de liedjeswedstrijd, want hun inzending is op z’n minst merkwaardig te noemen.

Hoewel we in België ondertussen al bijna een half jaar weten wie ons land zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, zijn andere landen nog bezig met de preselecties. In Finland vond de finale van de preselecties Uuden Musiikin Kilpailu plaats. Daarin traden nog zeven artiesten op.

Finland op het Eurovisiesongfestival

Finland staat er ondertussen voor bekend om opvallende nummers naar het Eurovisiesongfestival te sturen. Daarmee halen ze uiteenlopende resultaten. In 2006 won Finland voor de eerste keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival met het nummer Hard Rock Hallelujah door de monsters van Lordi. Maar in de jaren daarna kende het land een hobbelig parcours. Zo sneuvelden ze zes keer in de halve finales, maar na een 6de plaats in 2021 en een 21ste plaats in 2022 wisten ze vorig jaar opnieuw te scoren.

Met Cha Cha Cha van Käärijä haalden ze de tweede plaats, waarbij ze wel de televote wonnen met een ruime voorsprong van 133 punten. Maar de jury kon het nummer minder smaken, waardoor Loreen toch met de overwinning aan de haal ging met uiteindelijk een verschil van 57 punten. Dat goede resultaat is duidelijk blijven hangen bij de Finnen die ook dit jaar voor een opvallende act kozen.

Windows95man

Op zaterdag stonden zeven kandidaten tegenover elkaar in de finale van Uuden Musiikin Kilpailu, de Finse voorronde van het Eurovisiesongfestival. De bookmakers voorspelden daarbij een makkelijke overwinning voor zangeres Sara Siipola en haar traditionele Eurovisienummer Paskana. Ook bij de jury kon zij uiteindelijk met een grote meerderheid winnen. Maar bij de Finse voorrondes wordt 75 procent van de punten bepaald door het publiek. En die hadden duidelijk een andere voorkeur.

Bijna eenderde van de stemmen van het Finse publiek ging naar het nummer No Rules! van Windows95man. Het gaat om een uptempo nummer met een hoog ninetiesgehalte, dat niet altijd even zuiver gezongen wordt, maar het is vooral de act waarmee het duo wist te scoren.

Opvallende act

Wie jaarlijks naar het Eurovisiesongfestival kijkt, heeft natuurlijk al heel wat nude illusion zien passeren. Doorgaans wordt zo’n vleeskleurig stofje gebruikt bij zangeressen in baljurken met een diep decolleté, maar Windows95man gebruikt vleeskleurige stof op een andere manier. Zo verschijnt Windows95man in een vleeskleurig onderbroekje dat steeds strategisch verscholen zit achter rook, het publiek of dansers.

Uiteindelijk krijgt hij wel – op een zeer dramatische manier – een jeansshortje dat dan ook nog eens vuurwerk in het rond verspreidt. Het is dus een act om U tegen te zetten, die waarschijnlijk ook op het Eurovisiesongfestival zal kunnen opvallen. Of dat zich ook zal vertalen in hoge scores, valt natuurlijk nog af te wachten. Daarnaast bestaat ook de kans dat Windows95man onder een andere naam zal moeten deelnemen. De EBU heeft namelijk strenge regels over het gebruik van merknamen in nummers en acts.

Finland zit in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival die doorgaat op dinsdag 7 mei. Dat betekent dat we vanuit ons land niet zullen kunnen stemmen op Windows95man in de halve finale, aangezien Mustii pas op donderdag 9 mei voor ons land in actie komt.

Bekijk hier het opvallende optreden van Windows95man:

Het Eurovisiesongfestival gaat dit jaar door op dinsdag 7, donderdag 9 en zaterdag 11 mei 2024 in Malmö in Zweden.

Meer
Lees meer...