“Verloren” schilderij van Klimt wordt geveild: Geschatte waarde 50 miljoen euro

Een bijzonder werk van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt gaat vandaag, op woensdag 24 april 2024, onder de hamer. Het gaat om een werk dat bijna 100 jaar lang “verdwenen” was, maar eerder dit jaar teruggevonden werd. Het veilinghuis schat de waarde van het schilderij op 50 miljoen euro.

Vandaag wordt een van de laatste werken van Gustav Klimt geveild. Portret van Fraulein Lieser werd voor het laatst gezien in 1925 en was nadien spoorloos. Doordat het toen in handen was van een joodse familie werd gevreesd dat het vernietigd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar niets bleek minder waar.

Portret van Fraulein Lieser

Het onafgewerkte portret van Fraulein Lieser was 100 jaar lang verdwenen, maar werd begin dit jaar teruggevonden in Wenen. In 1925 werd het schilderij voor de laatste keer in het openbaar gezien. Toen behoorde het nog tot de joodse familie Lieser Oostenrijk. In 2024 was het schilderij in de handen van een andere Oostenrijkse familie, die het sinds 1960 in hun bezit hadden. Het is onduidelijk hoe het bij deze familie terecht is gekomen.

De familie die het schilderij nu bezit, besloot om het te veilen. De opbrengst zal gaan naar de familie, maar ook deels naar de erfgenamen van de familie Lieser. Dat laatste is een gevolg van een internationale overeenkomst die stelt dat kunst die door de Nazi’s gestolen werd nog steeds behoord tot de families waarvan ze gestolen werden. Voor de veiling reisde het schilderij nog de wereld rond om tentoon gesteld te worden in verschillende locaties. Het ging daarbij onder andere om Zwitserland, Duitsland en Hongkong.

Ernst Ploil van het Kinsky Auction House, spreekt van een sensationele vondst. “Een schilderij dat zo zeldzaam is en zo’n bijzondere artistieke betekenis en waarde heeft, is al tientallen jaren niet meer verkrijgbaar op de kunstmarkt in Midden-Europa”, klinkt het. Daarbij laat hij ook weten dat het niet zeker is of het kunstwerk gestolen werd voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Het schilderij wordt omschreven als ‘verdwenen’ in alle catalogues raisonnés. In onze cirkels betekent ‘verdwenen’ dat het waarschijnlijk vernietigd of verbrand werd tijdens de oorlog. Maar in elk geval niet meer bestaat. We hadden niet verwacht dat het ooit nog boven water zou komen.”

50 miljoen euro

Gustav Klimt begon aan het portret van Fraulein Lieser in 1917, een jaar voor zijn overlijden. Daardoor is het schilderij nooit volledig afgewerkt. Het is niet zeker wie er precies op het portret te zien is, maar het zou gaan om de dochter van Adolf of Justus Lieser, broers die afstamden van een rijke joodse familie. Het zou dus gaan om Margarethe Constance Lieser, de dochter van Adolf Lieser, of een van de dochters van Justus, Helene en Annie Lieser.

De waarde van het schilderij wordt geschat op 50 miljoen euro, al bestaat de kans dat het schilderij heel wat meer zal opbrengen. Lady With A Fan, het laatste officiële schilderij van Klimt, dat vorig jaar geveild werd, bracht zo maar liefst 99,25 miljoen euro op.

Meer
Lees meer...