Portret Marilyn Monroe door Andy Warhol geveild voor recordbedrag van 195 miljoen dollar

Een iconisch portret dat Andy Warhol van Marilyn Monroe maakte, werd maandag bij het veilinghuis Christie’s verkocht voor 195 miljoen dollar. Dat is een van de hoogste bedragen ooit voor een kunstwerk uit de twintigste eeuw.

Wie de koper is van het werk, een zeefdruk getiteld Shot Sage Blue Marilyn, blijft geheim. De verkoper was een Zwitserse kinderstichting. De veiling in Manhattan, New York duurde amper 4 minuten.

  • Met 195 miljoen dollar (184 miljoen euro) breekt het werk van Warhol het vorige veilingrecord voor een werk uit de twintigste eeuw, Vrouwen van Algiers door Pablo Picasso, dat in 2015 voor ruim 179 miljoen dollar onder de hamer ging.
  • Het gaat ook om de hoogste veilingopbrengst ooit voor een Amerikaans kunstwerk. Een werk van Jean-Michel Basquiat, de vorige recordhouder, haalde in 2017 ruim 110 miljoen dollar.
  • Het absolute record voor een geveild schilderij bleef wel ver buiten bereik. Het controversiële schilderij Salvator Mundi dat aan Leonardo da Vinci toegeschreven wordt – daar is twijfel over – ging in 2017 voor 450 miljoen dollar onder de hamer.
  • Het Warhol-portret is nu officieel een van de duurste kunstwerken uit de twintigste eeuw. Een werk van Willem de Kooning, dat niet via een veiling, maar in een privéverkoop van eigenaar wisselde, wordt nog hoger ingeschat.

Koopje of correcte prijs?

Ondanks de vele records, heerst er toch wat ontgoocheling, want de vooraf geschatte prijs van 200 miljoen dollar werd niet gehaald. De Salvator Mundi werd destijds voor ruim vier keer de geschatte prijs (100 miljoen dollar) verkocht. Een gelijkaardig opbod bleef uit.

Volgens sommige kunstkenners heeft de koper daardoor een koopje kunnen doen, zelfs al gaat het om een recordprijs. Christie’s toont zich dan weer tevreden over de behaalde prijs, die volgens het veilinghuis het bewijs is dat “de kunstmarkt veerkrachtig is”.

Pop art-fenomeen Andy Warhol (1928-1987) maakte in 1964 verscheidene zeefdrukken van Hollywoodlegende Monroe. Shot Sage Blue Marilyn is een van vijf identieke portretten, in verschillende kleuren.

(mah)

Meer
Lees meer...