Zanger van Oekraïense Eurovisiesongfestival-deelnemer Kalush Orchestra over situatie in zijn thuisland: “Mijn vriendin maakte vandaag molotovcocktails”

Het leven van de vijf leden van de hiphop-folkgroep Kalush Orchestra is de voorbije weken grondig door elkaar geschud. Amper 2,5 weken geleden kreeg de groep te horen dat ze als invallers voor Oekraïne naar het Eurovisiesongfestival mogen. Nog geen week later bevond hun thuisland zich ineens in een oorlog, nadat Rusland Oekraïne binnengevallen was. Hun Songfestivalnummer Stefania groeide ondertussen uit tot een ware volkshymne en ook de groepsleden dragen hun steentje bij om hun Oekraïne te helpen.

Volgens de bookmakers is er op dit moment één grote favoriet voor het komende Eurovisiesongfestival, dat halverwege mei doorgaat in het Italiaanse Turijn. Het lied Stefania van Kalush Orchestra gold sinds ze officieel voorgesteld werden als de Oekraïense inzending als outsider. Dat veranderde echter donderdag 24 februari toen Vladimir Poetin besloot Oekraïne binnen te vallen. Meteen klom het land naar plaats twee, om even later zelfs de vorige topfavoriet Italië in te halen. Sindsdien staat Oekraïne stevig helemaal bovenaan.

Stefania als volkslied voor Oekraïne

Met die favorietenrol is Oleh Psiuk, zanger van Kalush Orchestra, allesbehalve bezig. Hij hoopt vooral van het Eurovisiesongfestival gebruik te maken om nog meer aandacht van de rest van de wereld voor de vreselijke situatie in Oekraïne te krijgen. “Ik kan niet zeggen wat er in de toekomst gaat gebeuren, maar ik denk dat Eurovisie een goede manier is om de hele wereld Oekraïense liedjes te laten zingen en Oekraïense rap te leren kennen. En ik zal alles doen wat nodig is om daarbij te helpen”, zegt hij in een gesprek met Sky News.

Hoewel Oleh Psiuk het nummer Stefania oorspronkelijk schreef voor zijn moeder, is het ondertussen tijdens de oorlog uitgegroeid tot een heus volkslied. “Het nummer dat we hebben gemaakt, is het volkslied voor Oekraïne en iedereen zingt het. Oorspronkelijk was het nummer opgedragen aan mijn moeder, en nu is het een lied voor alle moeders”, legt hij uit.

(Lees verder onder de video.)

“Rusland is de agressor voor de hele wereld”

Tegen Sky News roept Psiuk de rest van de wereld op om meer te doen om Rusland te straffen voor hun acties. “Ik denk dat het agressieve land Rusland overal moet worden verbannen, uit alle mogelijke delen van de economie en politiek. Russen beseffen namelijk niet dat hun land agressief is en de agressor voor de hele wereld, niet alleen voor Oekraïne”, klinkt het.

Hoewel Oleh Psiuk in Kalush (daar komt hun groepsnaam dus van) in het westen van Oekraïne woont en zich dus relatief ver van de frontlinie bevindt, omschrijft de 27-jarige rapper de situatie in het land als “zeer slecht”. Er is in Oekraïne door president Volodymyr Zelensky opgeroepen naar burgers toe om zich allemaal in te zetten voor de verdediging van het land. “Mijn vriendin maakte vandaag molotovcocktails. Het was de eerste keer dat ze zoiets deed, heel eng”, legt Psiuk uit.

Muziekcarrière on hold

Hijzelf heeft ook zijn muziekcarrière grotendeels on hold gezet om te helpen waar mogelijk. “Mijn dagelijkse leven is veranderd. Ik werk nu met een vrijwilligersteam. We helpen mensen om ver weg te raken van Oekraïne en om voedsel in te zamelen voor degenen die het nodig hebben”, zegt de muzikant, die vastberaden is om zijn land niet te verlaten. Met de groep Kalush Volunteers zamelde hij eerder al één miljoen Oekraïense hryvnia (zo’n 30.000 euro) in voor het leger van zijn land.

“Het maakt niet uit dat ik hier in mijn dagelijkse leven niet voor ben opgeleid. Nu is het mijn beurt om mensen te helpen en ik ben trots op wat ik doe”, besluit Oleh Psiuk. Als de situatie in Oekraïne niet snel verbetert, zal hij ook de komende maanden blijven mensen helpen. Begin mei vertrekt hij met de andere leden van Kalush Orchestra naar Turijn voor een heel andere, veel vrolijkere strijd. Oekraïne komt daar op dinsdag 10 mei uit in de eerste halve finale.

Meer
Lees meer...