Eurovisiesongfestival: Oekraïense topfavorieten mogen land eindelijk verlaten en geven optreden voor vluchtelingen in Israël

Terwijl andere deelnemers van het Eurovisiesongfestival al weken promo voeren voor het nummer waarmee ze volgende maand naar Turijn trekken, kreeg de Oekraïense inzending pas enkele dagen geleden de toestemming om hun land te verlaten. Sinds de inval van Rusland zijn alle gezonde Oekraïense mannen namelijk verplicht om te helpen hun thuisland te verdedigen. De leden van de groep Kalush Orchestra kregen op die regel nu eindelijk een uitzondering en trokken meteen naar Israël. Daar gaven ze onder andere een optreden vvoor een groep Oekraïense vluchtelingen.

Terwijl het zestal van Kalush Orchestra – Oleh Psiuk, Ihor Didenchuk, MC Kilimmen, Tymofii Muzychuk, Vitalii Duzhyk en Sasha Tab – was de voorbije weken ongetwijfeld vooral bezig met overleven in de gruwelijke oorlog die Rusland ontketende in Oekraïne. Ondertussen groeide hun lied Stefania bij de bookmakers echter uit tot de absolute topfavoriet. Die voorspellen namelijk massaal dat Kalush Orchestra, een rapgroep met invloeden van folk en traditionele Oekraïense muziek, op zaterdag 14 mei in Turijn de opvolgers worden van de Italiaanse rockband Måneskin.

Anderhalve maand zonder repetities

Om die favorietenrol zo goed mogelijk waar te kunnen maken, gaf de Oekraïense regering aan de band de toestemming om het land te verlaten. Zo zal het zestal zich toch nog enigszins kunnen voorbereiden op hun deelname aan het Eurovisiesongfestival. Sinds de uitbraak van de oorlog op 24 februari 2022 heeft Kalush Orchestra namelijk geen enkele keer meer kunnen repeteren. Het was logistiek simpelweg niet haalbaar voor de leden om allemaal samen te zijn.

Dat de excentrieke band maar weinig oefening nodig heeft, bewezen ze afgelopen weekend met een onaangekondigd straatconcert in Lviv, in het westen van Oekraïne. Het was niet alleen een soort afscheid van hun thuisland, maar meteen ook de eerste keer dat het zestal Stefania samen bracht na anderhalve maand zonder repetitie. “We willen aan de wereld Oekraïense muziek laten horen, en tonen hoe onbreekbaar onze geest is. We hebben echt steun nodig in deze moeilijke tijd”, zei Kalush Orchestra daar tegen de verzamelde pers.

Israël

Na hun passage in Lviv verliet de groep Oekraïne en trokken ze richting Jerusalem, in Israël. Daar nam het zestal zijn zogenaamde ‘postcard‘ op. Dat is een kort filmpje dat tijdens de live-uitzendingen van het Eurovisiesongfestival altijd getoond wordt vlak voordat een land aan zijn optreden begint. Voor Kalush Orchestra wordt dat clipje noodgedwongen niet opgenomen tussen echte Oekraïense landschappen of gebouwen, maar voor een green screen in Jerusalem.

Kalush Orchestra had na die opnames een ontmoeting met een groep Oekraïense vluchtelingen die voorlopig in Israël verblijven. Tijdens die ontmoeting trakteerde de groep de vluchtelingen ook op een iets intiemere liveversie van hun Songfestivalnummer Stefania.

Het grote publiek zal op donderdagavond 7 april voor het eerst de topfavoriet van het Eurovisiesongfestival 2022 aan het werk horen. Dan brengt Kalush Orchestra Stefania namelijk tijdens de grote, jaarlijkse preparty ‘Israel Calling’. Ongeveer de helft van de artiesten die volgende maand ook in Turijn op het podium zullen staan, proberen in deze week in Tel Aviv al wat fans voor zich te winnen.

Meer
Lees meer...