Eurovisiesongfestival: Israëlische inzending Eden Golan zal hotelkamer niet mogen verlaten

Het Eurovisiesongfestival komt er opnieuw aan! Toch gaat het in de aanloop naar het festival amper over de muziek. De commotie rond de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival blijft namelijk aanhouden. Ondertussen hebben verschillende veiligheidsdiensten zelfs al laten weten dat de Israëlische inzending haar hotelkamer niet zal mogen verlaten.

Het blijft rommelen bij het Eurovisiesongfestival. De laatste maanden spraken heel wat landen, artiesten en fans van de liedjeswedstrijd zich namelijk uit over de deelname van Israël. Dat heeft alles te maken met de aanhoudende oorlog in Gaza. Ook Belgische artiesten schreven al een open brief.

Heel even was er sprake van een diskwalificatie van Israël toen de European Broadcasting Union (EBU) tot tweemaal toe politieke boodschappen terugvond in de tekst van inzending Eden Golan. In eerste instantie weigerde Israël de tekst aan te passen, maar uiteindelijk deden ze dat toch en mag het land nu toch deelnemen.

Extra veiligheid

Die deelname zal zonder twijfel ook tijdens de week van het Eurovisiesongfestival voor nog heel wat ophef zorgen. Daarom hebben de vertegenwoordigers van de veiligheidsdienst een briefing gehouden om de Israëlische delegatie te informeren. Daarbij verplichten ze zangeres Eden Golan om in haar hotelkamer te blijven en die enkel te verlaten voor het festival zelf.

Ondertussen heeft de organisatie in Malmö ook al laten weten dat er extra maatregelen zullen getroffen worden om de veiligheid binnen en buiten de arena te garanderen. Of deze kwestie het volledige Eurovisiesongfestival zal blijven overschaduwen, zal moeten blijken. Al gaat het nu al om een van de meest beruchte festivals in jaren.

Meer
Lees meer...