Eurovisiesongfestival: Topfavoriet Kalush Orchestra uit Oekraïne wil na wedstrijd meteen terug helpen in de oorlog

Voor iedereen is deelnemen aan het Eurovisiesongfestival een unieke ervaring, maar voor niemand is die ervaring zo bijzonder als voor Kalush Orchestra. De leden van de Oekraïense inzending waren tot een maand geleden nog actief aan het helpen in de oorlog tegen Rusland. Na het Songfestival willen ze die taak zo snel mogelijk opnieuw opnemen. Tussendoor is Kalush Orchestra met het nummer Stefania gewoon topfavoriet om de wedstrijd te winnen.

Slechts enkele dagen nadat Kalush Orchestra vernam dat ze voor Oekraïne naar het Eurovisiesongfestival mochten, viel Vladimir Poetin hun land binnen. De verschillende leden van de groep zagen elkaar daarom meerdere maanden niet omdat ze allemaal op verschillende terreinen actief waren om Oekraïne te steunen tegen Rusland. Ondanks dat gebrek aan repetitie hierdoor groeiden ze wel uit tot absolute topfavoriet om het Eurovisiesongfestival te winnen.

Eén lid achtergebleven aan front in Kiev

Ongeveer exact een maand geleden kreeg Kalush Orchestra dan eindelijk de toestemming van de Oekraïense overheid om het land te verlaten. Eén van de leden besloot achter te blijven omdat hij actief is aan de frontlinie in de verdediging van de hoofdstad Kiev tegen de Russen.

Met een tournee langs preparty’s in heel Europa en hopelijk straks een mooi resultaat in Turijn hoopt de rest van de groep aandacht te krijgen voor de situatie in hun land. Maar na de finale op zaterdag 14 mei 2022 is het terug over naar de orde van de dag.

Vrijwilligersorganisatie

Zo helpt frontman Oleh Psiuk bij een vrijwilligersorganisatie die vluchtende Oekraïners probeert te ondersteunen waar nodig. “We helpen mensen met het vinden van onderdak, transport en medicijnen. Zo proberen we elke dag Oekraïners te helpen”, zei hij op de persconferentie van de groep via RTL Boulevard. “Op dit moment hebben we een speciale regeling zodat we het land konden verlaten voor het Songfestival. Daarna gaan we terug naar huis. Dan gaan we doen wat we hiervoor ook deden.”

Luister en kijk hier naar de repetitie van Kalush Orchestra met hun nummer Stefania:

Oekraïne komt op dinsdag 10 mei in actie in de eerste halve finale. De finale van het Eurovisiesongfestival staat gepland op zaterdag 14 mei.

Meer
Lees meer...