Eurovisiesongfestival: Topfavoriet Oekraïne pakt verpletterende overwinning; België negentiende

Zoals vooraf was voorspeld, heeft Oekraïne het Eurovisiesongfestival 2022 gewonnen. Stefania van Kalush Orchestra kreeg vooral van het publiek massaal veel punten en ging zo het Verenigd Koninkrijk en Spanje vooraf. Jérémie Makiese eindigde voor België met zijn nummer Miss You op een negentiende plaats.

Het Eurovisiesongfestival had zelden op voorhand zo’n overweldigende favoriet als dit jaar. De Oekraïense inzending was al bij de bekendmaking van hun lied een van de outsiders. Die status groeide toen Vladimir Poetin op 24 februari besloot Oekraïne binnen te vallen en bleek dat de leden van de groep in die oorlog hielpen. Meteen groeide het land uit tot topfavoriet en die status is sindsdien alleen maar toegenomen.

België negentiende dankzij jury’s

Omdat bij de puntentelling eerst de punten van de nationale jury’s worden uitgedeeld, bleef het toch nog even spannend. Oekraïne verzamelde daar namelijk ‘maar’ 192 punten en stond toen op een voorlopige vierde plaats. Het Verenigd Koninkrijk – de voorbije jaren allerlaatste – bezette na de jurypunten de eerste plaats met 283 punten, voor Zweden (258) en Spanje (231). België kreeg van de jury’s 59 punten en stond toen dertiende.

Die ranking werd uiteraard door elkaar geschud nadat de punten van de televoting uitgedeeld werden. Voor ons land was dat minder goed nieuws. België kreeg namelijk maar 5 punten erbij (4 van Nederland en 1 van Moldavië) en zou uiteindelijk negentiende eindigen. Daarmee doet Jérémie Makiese exact even goed als Hooverphonic vorig jaar.

Publiek stemt massaal op Oekraïne

De eerste grote verrassing kwam er toen Moldavië zijn publiekspunten kreeg. Met 239 punten bleken zij namelijk de tweede te zijn bij de televoting. Samen met hun amper 14 jurypunten was dat goed voor een zevende plaats.

De absolute favoriet van het publiek bleek echter – zoals verwacht – Oekraïne. Zij kregen maar liefst 439 van de maximaal 468 punten, goed voor 28 keer het maximum van de punten. Daarmee sprong Stefania van Kalush Orchestra over alles en iedereen naar de eerste plaats met een totaal van 631 punten.

Verenigd Koninkrijk en Spanje vervolledigen podium

Sam Ryder zou met zijn lied Space Man het Verenigd Koninkrijk een tweede plaats bezorgen met een totaal van 466 punten. Daarmee ging hij nipt de Spaanse Chanel met SloMo (459 punten) en de Zweedse Cornelia Jakobs met Hold Me Closer (438 punten) vooraf. Servië sloot de top 5 af met 312 punten. Konstrakta dankte die punten voor haar nummer In Corpore Sano en haar bijzondere act vooral aan de stemmen van het publiek. Italië (268), Moldavië (253), Griekenland (215), Portugal (207) en Noorwegen (182) vervolledigden de top 10. De Nederlandse S10 strandde met De Diepte daar net buiten.

Kalush Orchestra brengen hun winnende lied Stefania na de overwinning op het Eurovisiesongfestival:

Meer
Lees meer...