Eurovisiesongfestival: Kalush Orchestra lost emotionele videoclip van winnende nummer ‘Stefania’ opgenomen in Oekraïne

De Oekraïense groep Kalush Orchestra won afgelopen weekend het 66ste Eurovisiesongfestival. Hun lied Stefania is sinds de inval van Rusland in Oekraïne uitgegroeid tot en nationale hymne. Dat wil de groep nu nog extra beklemtonen met een videoclip van hun winnende nummer die opgenomen is in enkele van de zwaarst getroffen steden.

Bijna drie maanden geleden besloot Vladimir Poetin om met het Russische leger Oekraïne binnen te vallen. Ondanks economische sancties van heel wat landen tegen Rusland en extra wapenleveringen aan Oekraïne is de oorlog er op dit moment nog steeds volop gaande.

Opnames in verwoeste steden in Oekraïne

Afgelopen weekend mocht het zwaar geteisterde land toch even vieren dankzij hun overwinning op het Eurovisiesongfestival. De groep Kalush Orchestra wil die extra aandacht echter aangrijpen om nog meer internationale steun te krijgen voor Oekraïne in hun moedige strijd tegen de Russen.

Dat doen ze onder meer met een emotionele videoclip van hun winnende nummer Stefania. Voor de opnames daarvan trokken de leden met een cameraploeg naar de compleet verwoeste steden Irpen, Gostomel, Boetsja en Borodjanka. In die laatste twee steden zijn recent nog bewijzen gevonden van oorlogsmisdaden van het Russische leger.

“Moeder Oekraïne”

“Ik heb dit lied ooit aan mijn moeder opgedragen en toen de oorlog uitbrak, kreeg het lied veel nieuwe betekenissen. Hoewel er in Stefania met geen woord over de oorlog wordt gesproken, begonnen veel mensen ons nummer te associëren met moeder Oekraïne. Bovendien begon de samenleving het het volkslied van onze oorlog te noemen!”, legt frontman Oleh Psiuk uit. “Stefania is nu misschien het lied van onze oorlog, maar ik hoop dat het ooit het lied van onze overwinning tegen Rusland wordt.”

Aan die overwinning zullen de leden van Kalush Orchestra trouwens zelf meewerken. Maandag al keerden ze terug naar Oekraïne. Daar is de kans groot dat ze zullen worden opgeroepen om mee te gaan vechten aan het front tegen het Russische leger.

Bekijk hier de videoclip van Stefania van Kalush Orchestra:

Meer
Lees meer...