Eurovisiesongfestival 2023 gaat officieel door in het Verenigd Koninkrijk

Het is officieel: het Eurovisiesongfestival van 2023 zal worden georganiseerd door het Verenigd Koninkrijk. Dat bevestigen de BBC en de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisiesongfestival. Dat het Songfestival zeker en vast niet ging doorgaan in Oekraïne was al geweten, maar pas nu werd officieel bevestigd dat het in de plaats zal doorgaan in het Verenigd Koninkrijk.

Oekraïne won dit jaar met Stefania van Kalush Orchestra het Eurovisiesongfestival in Turijn. Hierdoor zou de editie van 2023 dus volgens traditie moeten plaatsvinden in Oekraïne. Maar door de oorlog met Rusland zag de EBU, de organisator van het Songfestival, dat niet meteen goedkomen. Daarom startten ze gesprekken op met de BBC uit het Verenigd Koninkrijk, dat dit jaar tweede werd.

Het Verenigd Koninkrijk

Aangezien winnaar Oekraïne dus noodgedwongen moest afhaken voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival 2023, gaat de volgende kans dit jaar naar de nummer twee in de rangschikking. Dat is in dit geval het Verenigd Koninkrijk. Dat land eindigde op de tweede plaats met Space Man van Sam Ryder. De BBC en de EBU bevestigden nu officieel dat de editie van 2023 niet zal doorgaan in Oekraïne, maar in het VK.

De Oekraïense omroep UA:PBC reageerde – begrijpelijk – zeer teleurgesteld op het nieuws. Recent lieten ze in een statement echter weten dat ze toch heel dankbaar zijn voor hun partners bij de BBC voor hun solidariteit. “Het Eurovisiesongfestival 2023 vindt dan wel niet plaats in Oekraïne, maar zal wel in steun zijn van Oekraïne”, zei Mykola Chernotytskyi, het hoofd van bestuur bij de Oekraïense omroep.

Gaststad

De BBC heeft het Eurovisiesongfestival al vaker georganiseerd dan enige andere omroep. Zo deden ze dat al in 1960, 1963, 1968 en 1977 in Londen, in 1972 in Edinburgh, in 1974 in Brighton, in 1982 in Harrogate en in 1998 in Birmingham.

Welke stad het festival in 2023 zal hosten is nog niet geweten, maar er zijn wel heel wat mogelijkheden. Zo zouden de steden Glasgow en Manchester interesse hebben, maar ook Leeds, Liverpool, Newcastle, Birmingham, Aberdeen, London, Brighton, Belfast en Cardiff hopen kans te maken. Alle steden zullen eerst moeten bewijzen dat ze de plek en de middelen hebben om het festival te hosten. Zo moet er plek zijn voor minstens 10.000 mensen, moet de stad makkelijk bereikbaar zijn vanaf een internationale luchthaven en genoeg overnachting kunnen bieden voor minstens 2.000 mensen, waaronder de delegaties van de andere landen, journalisten en bezoekers.

Het is dus ook de bedoeling dat het gastland en het winnende land nauw samenwerken aan het event. Zo wordt er beloofd dat de aankomende show, ook al vindt die plaats in het VK, volledig in het teken zal staan van Oekraïne en het Oekraïense volk.

Meer
Lees meer...