Eurovisiesongfestival: EBU bevestigt dat editie van 2023 niet zal doorgaan in Oekraïne

De knoop is eindelijk doorgehakt. De European Broadcasting Union (EBU), verantwoordelijk voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival, heeft in een statement laten weten dat de editie van 2023 niet zal doorgaan in Oekraïne. Door de aangaande oorlog kan het land volgens hen niet de nodige veiligheidsgaranties geven voor de organisatie van het Songfestival volgend jaar. De EBU heeft daarom nu gesprekken opgestart met de BBC uit het Verenigd Koninkrijk, dat dit jaar tweede werd.

Het was de voorbije dagen een welles-nietesspelletje, maar nu is er eindelijk meer duidelijkheid over de organisatie van het Eurovisiesongfestival in 2023. Begin deze week leek Manuel Pérez Tornero, woordvoerder van de Spaanse zender RTVE, te verklappen dat het Verenigd Koninkrijk de wedstrijd volgend jaar zou organiseren. De Oekraïense staatsomroep UA:PBC kwam daarna echter snel met een statement dat het zichzelf wel klaar acht om in eigen land het Songfestival te hosten in 2023.

“We delen hun teleurstelling”

Die laatste mening lijkt de EBU niet te delen. “Het Eurovisiesongfestival is een van de meest complexe tv-producties ter wereld. Er zijn duizenden mensen die aan het evenement werken en nog meer die het bijwonen. Daarvoor is dus zeker 12 maanden voorbereidingstijd nodig”, valt te lezen in hun statement.

“Na een objectieve analyse heeft de Reference Group, de raad van bestuur van het Songfestival, tot onze grote spijt geconcludeerd dat, gezien de huidige omstandigheden, de veiligheids- en operationele garanties die vereist zijn om het evenement te hosten, organiseren en produceren volgens de regels niet vervuld kunnen worden door UA:PBC.”

“De EBU wil UA:PBC bedanken voor hun oprechte samenwerking en toewijding bij het onderzoeken van alle scenario’s in de weken sinds de overwinning van Kalush Orchestra met Stefania op 14 mei in Turijn. We delen hun teleurstelling dat de wedstrijd volgend jaar niet in Oekraïne kan worden gehouden”, gaat het persbericht verder.

Verenigd Koninkrijk

Aangezien winnaar Oekraïne noodgedwongen moet afhaken, gaat de volgende kans naar de nummer twee in de rangschikking. Dat is in dit geval het Verenigd Koninkrijk. Dat land eindigde op de tweede plaats met Space Man van Sam Ryder. De EBU laat dan ook weten dat het daarom gesprekken heeft opgestart met de verantwoordelijke Britse omroep BBC.

Eerder werd door fans als gespeculeerd dat Glasgow mogelijk zal gekozen worden als host, meer specifiek in The OVO Hydro Arena. Die locatie heeft het komende jaar, zoals gebruikelijk, een goedgevulde agenda. Toch is er een opvallend gat tussen de ‘Magic Mike arena-tour’ op 25 april en ‘Ozzy Osbourne: No More Tours’ 2 op 4 juni. En laat mei nu juist de periode zijn waarin traditioneel het Eurovisiesongfestival doorgaat.

“Het is onze volledige bedoeling dat de overwinning van Oekraïne zal worden weerspiegeld in de shows van volgend jaar. Dit zal voor ons een prioriteit zijn in onze besprekingen met de uiteindelijke gastheren”, besluit het statement van de EBU.

Meer
Lees meer...