Eurovisiesongfestival: Nog twee Britse steden maken kans op organisatie in 2023

Glasgow of Liverpool … Dat wordt de gaststad van het Eurovisiesongfestival 2023. Dat heeft de organisatie zelf bekendgemaakt. Daarmee wordt de shortlist van zeven naar twee steden teruggebracht. “Binnen enkele weken” zal de BBC zijn definitieve beslissing bekendmaken.

Oekraïne, de winnaar van de editie van 2022, bleef lang volhouden dat het tegen mei 2023 klaar zou zijn om het Eurovisiesongfestival te organiseren in eigen land. Ook hoofdstad Kiev herhaalde meermaals dat er geen enkel probleem was.

Niet in Oekraïne

Organisator EBU wilde door de oorlog in Oekraïne echter geen enkel risico nemen. Het organiseren van een evenement van de grootte van het Eurovisiesongfestival neemt namelijk bijna een volledig jaar in beslag. Daardoor werd het Verenigd Koninkrijk, dat met Space Man van Sam Ryder tweede werd, aangesteld als gastland. Het land kreeg daarbij wel de voorwaarde dat de Oekraïense cultuur, muziek en community moet aanwezig zijn tijdens de organisatie van het Songfestival in 2023.

Sindsdien konden Britse steden zich kandidaat stellen. Daarvoor moesten ze een bidbook indienen waarmee ze aantonen aan alle nodige strenge voorwaarden te kunnen voldoen. In totaal deden volgens de BBC zo’n 20 steden een poging. Die kandidaat-gaststeden kwamen zowel uit Engeland, Wales, Schotland als Noord-Ierland.

Van 7 naar 2 kandidaten

Zeven van hen – Glasgow, Manchester, Liverpool, Birmingham, Newcastle, Leeds en Sheffield – waren halverwege augustus door de eerste voorselectie geraakt en maken dus deel uit van de shortlist die door de BBC en EBU is gedeeld. De keuze voor die zeven steden gebeurt door de BBC en EBU samen. Het is gebaseerd op hun mogelijkheid om aan een reeks minimumvereisten te voldoen en hun capaciteit om een event van de omvang van het Eurovisiesongfestival te organiseren. 

Van die shortlist van anderhalve maand geleden blijven nu dus nog maar twee steden over, Glasgow en Liverpool. Volgens de BBC bieden beide kandidaat-hosts het “sterkste totaalpakket”. “Het Eurovisiesongfestival is een zeer complex evenement en Liverpool en Glasgow hebben het sterkste algemene aanbod. We zullen onze gesprekken met hen voortzetten om de uiteindelijke gaststad te bepalen”, klinkt het. Binnen enkele weken zou de Britse omroep bekendmaken wie het Eurovisiesongfestival in 2023 mag organiseren.

Glasgow of Liverpool

Bij de bookmakers is Glasgow al van bij het begin de topfavoriet om gekozen te worden als gaststad voor het Eurovisiesongfestival. Ook nu is dat nog steeds het geval. De bookies geven de Schotse stad op dit moment zo’n 63 procent kans. Glasgow beschikt met de The OVO Hydro over een grote, moderne indoor arena met 14.300 plaatsen. Die locatie heeft het komende jaar, zoals gebruikelijk, een goedgevulde agenda. Toch is er een opvallend gat tussen de ‘Magic Mike arena-tour’ op 25 april en André Rieu op 27 mei 2023. En laat dat nu net de periode zijn waarop de zaal vrij moet zijn voor het Songfestival.

Ook Liverpool heeft echter zijn troeven. De stad van The Beatles heeft uiteraard heel wat muziekgeschiedenis. Daarnaast kan stelt ze de recent volledig vernieuwde M&S Bank Arena met 11.000 plaatsen ter beschikking. Op die locatie staat in mei 2023 op dit moment ook enkel een concert van André Rieu gepland, meer specifiek op 12 mei. Dat zou dus verplaatst moeten worden voor het Eurovisiesongfestival, maar dat lijkt ons geen struikelblok.

Meer
Lees meer...