Eurovisiesongfestival: Deze 7 Britse steden maken nog kans als gaststad

Nog zeven steden uit het Verenigd Koninkrijk maken kans om in 2023 het Eurovisiesongfestival te mogen organiseren. Het gaat om Newcastle, Leeds, Manchester, Liverpool, Birmingham, Sheffield uit Engeland en Glasgow uit Schotland. Dat hebben de BBC en organisator EBU bekendgemaakt.

Oekraïne, de winnaar van de editie van 2022, bleef lang volhouden dat het tegen mei 2023 klaar zou zijn om het Eurovisiesongfestival te organiseren in eigen land. Ook hoofdstad Kiev herhaalde meermaals dat er geen enkel probleem was.

Niet in Oekraïne

Organisator EBU wilde door de oorlog in Oekraïne echter geen enkel risico nemen. Het organiseren van een evenement van de grootte van het Eurovisiesongfestival neemt namelijk bijna een volledig jaar in beslag. Daardoor werd het Verenigd Koninkrijk, dat met Space Man van Sam Ryder tweede werd, aangesteld als gastland. Het land kreeg daarbij wel de voorwaarde dat de Oekraïense cultuur, muziek en community moet aanwezig zijn tijdens de organisatie van het Songfestival in 2023.

Sindsdien konden Britse steden zich kandidaat stelden. Daarvoor moesten ze een bidbook indienen waarmee ze aantonen aan alle nodige strenge voorwaarden te kunnen voldoen. In totaal deden volgens de BBC zo’n 20 steden een poging. Die kandidaat-gaststeden kwamen zowel uit Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

Shortlist

Zeven van hen zijn nu door de eerste voorselectie geraakt en maken dus deel uit van de shortlist die door de BBC en EBU is gedeeld. De keuze voor die zeven steden is gebaseerd op hun mogelijkheid om aan een reeks minimumvereisten te voldoen en hun capaciteit om een event van de omvang van het Eurovisiesongfestival te organiseren. Kandidaat-gaststeden moeten daarbij onder andere beschikken over een locatie die groot en modern genoeg is, voldoende locatie hebben voor de aanwezige pers, een internationale luchthaven dichtbij hebben en overnachting kunnen voorzien voor alle verwachte bezoekers tijdens de duur van het Songfestival. De BBC focuste naar eigen zeggen ook heel hard op recente ervaring met het organiseren van grote internationale evenementen.

De zeven overgebleven steden op de shortlist – Glasgow, Manchester, Liverpool, Birmingham, Newcastle, Leeds en Sheffield – gaan nu door naar de tweede en laatste fase. Daarbij zal nog meer in details gekeken worden naar hun bidbook. De uiteindelijke beslissing over de winnende gaststad wordt bepaald door welke stad of regio het hoogst scoort volgens een overeengekomen evaluatiecriterium van de EBU, beoordeeld door de BBC. Die beslissing zou in de herfst genomen worden

“We willen alle steden en regio’s bedanken die zich kandidaat hebben gesteld om volgend jaar het Eurovisiesongfestival te organiseren. We hebben zeven fantastische steden die we meenemen naar de volgende ronde. Gefeliciteerd aan Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle en Sheffield”, zei Kate Phillips, BBC’s Director Unscripted Content, bij de aankondiging van de shortlist.

Glasgow favoriet

Bij de bookmakers is Glasgow al enige tijd de topfavoriet om gekozen te worden als gaststad voor het Eurovisiesongfestival. De Schotse stad beschikt met de The OVO Hydro over een grote, moderne indoor arena. Die locatie heeft het komende jaar, zoals gebruikelijk, een goedgevulde agenda. Toch is er een opvallend gat tussen de ‘Magic Mike arena-tour’ op 25 april en ‘Ozzy Osbourne: No More Tours’ 2 op 4 juni. En laat mei nu juist de periode zijn waarin traditioneel het Eurovisiesongfestival doorgaat. Zij hebben volgens de bookmakers momenteel dan ook 40 procent om als winnaar uit de bus te komen.

Daarna volgt Birmingham met 28%. Ook zij beschikken met de Utilita Arena Birmingham over een zaal die aan alle capaciteiten voldoet. Bovendien is er vlak daarbij een Internationaal Conventie Centrum (The ICC) dat kan gebruikt worden om alle aanwezige persruimtes te voorzien. Manchester bezet met 10 procent kans momenteel de derde plaats. Hun grootste troef is de Manchester Arena, na het Sportpaleis in Antwerpen, de tweede grootste indoor arena van Europa.

Meer
Lees meer...