Oekraïne zal preselecties Eurovisiesongfestival uitzenden vanuit schuilkelder

Volgend jaar zullen er 37 landen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Oekraïne is daar een van en zal proberen om z’n titel als winnaar te verlengen. Het land zal z’n artiest kiezen met preselecties, al brengt dat gezien de situatie in het land wel wat problemen met zich mee.

Oekraïne won eerder dit jaar het Eurovisiesongfestival. Daardoor waren ze eigenlijk het gastland voor de editie van 2023. Maar door de huidige toestand in het land oordeelde de EBU dat het niet veilig of haalbaar was om de wedstrijd naar daar te halen. Daarom zal het Eurovisiesongfestival van 2023 doorgaan in Liverpool in het Verenigd Koninkrijk, die dit jaar tweede werden. Oekraïne zal volgend jaar wel nog steeds deelnemen aan het Eurovisiesongfestival en er zijn nu meer details bekend over de preselecties.

Schuilkelder

België zal dit jaar voor het eerst sinds 2016 opnieuw met voorrondes kiezen voor een kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Oekraïne doet dit al jaren en zal dat ook dit jaar doen. Al wordt dat geen sinecure. De wedstrijd zal namelijk doorgaan in een schuilkelder in de Oekraïense hoofdstad Kiev op 17 december 2022.

Het zal ook een spannende werktijd worden. Zo werden er zo’n 400 liedjes ingezonden van 299 verschillende artiesten. Vanuit deze inzendingen zullen de beste gekozen worden, die het dan op 17 december tegen elkaar opnemen in de schuilkelder. De exacte deelnemers zouden volgens de zender UA:PBC binnenkort bekend gemaakt worden.

Topfavoriet

Op dit moment zijn er nog maar twee landen die hun kandidaat al bekend hebben gemaakt. Het gaat daarbij om Cyprus, dat Andrew Lambrou stuurt, en Israël, dat z’n kans zal wagen met Noa Kirel. Beide artiesten hebben hun nummer nog niet bekendgemaakt.

Hoewel er dus nog geen enkel nummer bekend is voor het Eurovisiesongfestival van 2023, hebben de bookmakers wel al een duidelijke topfavoriet. De gokkantoren denken namelijk dat Oekraïne zichzelf zal opvolgen als winnaar. Het land haalt zelfs 23 procent, wat beduidend meer is dan de eerste achtervolger Italië, met 8 procent.

Meer
Lees meer...