Eurovisiesongfestival 2023: Oekraïne opnieuw topfavoriet bij bookmakers

Het is nog zeven maanden wachten voor we de nieuwe winnaar kennen van het Eurovisiesongfestival 2023, maar toch hebben de bookmakers al een grote favoriet. Zij gaan er namelijk vanuit dat Oekraïne in Liverpool zijn titel zal verlengen. Dat is best opvallend, want het door oorlog geteisterde land heeft nog niet bekend gemaakt met welk lied het volgend jaar zal deelnemen.

Vorige week maakten de BBC en EBU bekend dat Liverpool het Eurovisiesongfestival zal organiseren in 2023. De stad van The Beatles haalde het uiteindelijk nipt van Glasgow, dat als laatste stad afviel. Dat het Verenigd Koninkrijk het Songfestival mag organiseren in 2023 is op zich opvallend. Het land won namelijk niet de meest recente editie in Turijn.

Daar zegevierde Oekraïne met Stefania van Kalush Orchestra. Maar hoewel Oekraïne lang bleef volhouden dat het tegen mei 2023 klaar zou zijn om het Eurovisiesongfestival te organiseren in eigen land, oordeelde de EBU dat het risico te groot was. Het organiseren van een evenement van de grootte van het Eurovisiesongfestival neemt namelijk bijna een volledig jaar in beslag. Daardoor werd het Verenigd Koninkrijk, dat met Space Man van Sam Ryder tweede werd, aangesteld als gastland. Het land kreeg daarbij wel de voorwaarde dat de Oekraïense cultuur, muziek en community moet aanwezig zijn tijdens de organisatie van het Songfestival in 2023.

Eurovisiesongfestival 2023

De twee halve finales van het Eurovisiesongfestival in 2023 gaan door op dinsdag 9 en donderdag 11 mei. De finale staat dan weer gepland op zaterdag 13 mei. Binnen bijna exact zeven maanden kennen we dus de opvolger van Kalush Orchestra.

Volgens de regels van het Songfestival mogen landen vanaf september het lied releasen waarmee ze het jaar erna zullen deelnemen. De artiest die zal afgevaardigd worden, mag zelfs al vroeger voorgesteld worden. Toch heeft er voorlopig nog geen enkel land zijn lied uitgebracht en slecht één land – Israël met Noa Kirel – de deelnemende artiest bekendgemaakt.

Oekraïne topfavoriet

Dat gebrek aan inzendingen weerhoudt bookmakers er echter niet van om toch al te speculeren wie het Eurovisiesongfestival in 2023 zal winnen. Voorlopig zijn er nog maar een beperkt aantal websites die weddenschappen aanvaarden rond het Songfestival, maar zij hebben wel een duidelijke favoriet.

Volgens hen is er namelijk 22 procent kans dat Oekraïne zichzelf zal opvolgen als winnaar. Italië staat op de tweede plaats met 8 procent en het Verenigd Koninkrijk met 7 procent op de derde plaats. Daarna volgens Zweden (6 procent) en Spanje, Noorwegen en Frankrijk (elk 4 procent). België prijkt op dit moment op plaats 13 met 2 procent winstkans.

Meer
Lees meer...