Eurovisiesongfestival: Rita Ora zal optreden tijdens eerste halve finale

De BBC heeft bekendgemaakt welke artiesten zullen optreden tijdens de halve finales van het Eurovisiesongfestival. De grootste naam daarbij is ongetwijfeld die van Rita Ora. Zij zal te horen zijn als intervalact tijdens de eerste halve finale op dinsdag 9 mei.

Dat de komende editie van het Eurovisiesongfestival er een beetje anders zal uitzien, stond al even vast. Voor het eerst in lange tijd wordt het festival namelijk niet georganiseerd door het winnende land. Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne zal Liverpool in Engeland de gaststad worden. Daar zal het festival gepresenteerd worden door drie Britten en één Oekraïense.

Britse en Oekraïense artiesten

Die dubbele organisatie zal ook weerspiegeld worden in de acts die we te horen krijgen tussen de deelnemende songs. Ook dat zijn namelijk zowel Britse als Oekraïense artiesten.

De eerste halve finale op dinsdag 9 mei zal geopend worden door host Julia Sanina en haar band The Hardkiss. Zij brengen het nummer Маяк, Oekraïens voor ‘Vuurtoren‘. Later in die show zal Rita Ora als intervalact een medley brengen van haar grootste hits. De Britse superster zal daarnaast ook voor het eerst haar nieuwe single Praising You zingen.

Daarna krijgen we nog een Brits-Oekraïens duet te horen. Het gaat om de Oekraïense zangeres Alyosha, die in 2010 haar land vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival en tiende werd met het nummer Sweet People. Zij zal samen optreden met Rebecca Ferguson, een singer-songwriter uit gaststad Liverpool. Samen zullen ze een verhaal brengen van hoop en moed voor het Oekraïense volk. Dat doen ze op Ordinary World van Duran Duran.

Oekraïense muziek

De tweede halve finale – met de Belgische Gustaph – krijgt twee live intervalacts. Het gaat in de eerste plaats om Mariya Yaremchuk, die Oekraïne in 2014 vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival. Ze werd toen zesde met het lied Tick – Tock, met bijhorend hamsterwiel. Zij brengt een moderne compositie van de bekendste muziek uit haar land. Daarbij krijgt ze de hulp van rapper OTOY, Mariya en Zlata Dziunka, die voor Oekraïne deelneemt aan het Junior Eurovisiesongfestival.

Tot slot is er op donderdag 11 mei ook nog plaats voor drie drag performers. Zij brengen een optreden onder de naam Be Who You Wanna Be, dat moet tonen dat het Eurovisiesongfestival er is voor iedereen. Dat optreden bestaat uit een medley met heel wat iconische songs.

De gastoptredens uit de Grote Finale zullen later aangekondigd worden.

De halve finales van het Eurovisiesongfestival zijn op dinsdag 9 mei en donderdag 11 mei te volgen op Eén. De grote finale volgt op zaterdag 13 mei.

Meer
Lees meer...