Luxemburg keert in 2024 terug op het Eurovisiesongfestival na meer dan 30 jaar afwezigheid

In 2024 zal Luxemburg voor het eerst sinds 1993 opnieuw aanwezig zijn op het Eurovisiesongfestival. Dat heeft de zender RTL Luxembourg zelf bekendgemaakt aan de vooravond van de finale van het 67ste Songfestival.

Zaterdagavond staat de finale van het Eurovisiesongfestival 2023 in Liverpool op de agenda. Maar ondertussen is het ook al uitkijken naar de editie van 2024. Waar die zal doorgaan, weten we nog niet, maar toch is er al groot nieuws over. De zender RTL Luxembourg heeft namelijk zojuist aangekondigd dat Luxemburg in 2024 opnieuw meedoet aan het Songfestival. Het wordt hun eerste deelname sinds 1993.

“We zijn blij dat Luxemburg terugkeert naar het Eurovisiesongfestival en nog meer verheugd dat RTL Luxembourg de spannende taak op zich neemt om de inzending voor 2024 te selecteren. Als een mediabedrijf dat zich inzet voor de inwoners van Luxemburg, kijken we ernaar uit om de met sterren bezaaide liveshows uit te zenden”. Kijkers kunnen het Eurovisiesongfestival in volle glorie beleven”, legt Christophe Goossens, CEO van RTL Luxembourg, uit op de website Eurovision.tv. Hoe Luxemburg zijn inzending zal selecteren, wordt later bekendgemaakt.

Vijf overwinningen voor Luxemburg

Luxemburg is een van de meest succesvolle landen in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival. Het kleine landje won de liedjeswedstrijd namelijk al vijf keer. De eerste keer was in 1961 met Jean-Claude Pascal (Nous les amoureux). Daarna volgden nog overwinningen in 1965 voor France Gall (Poupée de cire, poupée de son) en in 1972 voor Vicky Leandros (Après toi), misschien wel de twee bekendste Luxemburgse inzendingen ooit. De laatste twee zeges pakte het land in 1973 met Anne-Marie David (Tu te reconnaîtras) en in 1983 met Corinne Hermès (Si la vie est cadeau).

Opvallend is dat geen enkele van die winnende artiesten de Luxemburgse nationaliteit had. Vicky Leadros is namelijk Grieks, de andere vier winnaars Frans.

Drie Belgen

Sowieso rekende Luxemburg in het verleden meestal op buitenlandse artiesten. Amper negen van hun 37 inzendingen ooit hadden de Luxemburgse nationaliteit. Andere artiesten kwamen voornamelijk uit Frankrijk, maar ook uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Spanje, de Verenigde Staten, Canada en ook België.

Drie Belgen stonden namelijk ooit voor Luxemburg op het Eurovisiesongfestival. Solange Berry werd in 1958 laatste, terwijl Plastic Bertrand in 1987 in Brussel moest tevreden zijn met de voorlaatste plaats. Lara Fabian kende in 1988 meer succes met een vierde plaats.

Kijk en luister hier naar de beste inzendingen van Luxemburg op het Eurovisiesongfestival:

Meer
Lees meer...