Wijzigingen aan de reglementen van het Eurovisiesongfestival moeten ervoor zorgen dat het evenement in 2021 sowieso kan doorgaan, ongeacht de wereldwijde omstandigheden op dat moment. Die ingrijp moet vermijden dat de liedjeswedstrijd nog eens moet uitgesteld worden.
Het Eurovisiesongfestival stond dit jaar gepland op 12, 14 en 16 mei. De wereldwijde pandemie van het nieuwe coronavirus zorgde ervoor dat het evenement, dat in Rotterdam gepland stond, jammer genoeg niet kon doorgaan. Daardoor zag de organisatie zich genoodzaakt om het Songfestival te verplaatsen naar 18, 20 en 22 mei 2021, eveneens in Rotterdam. Nu willen ze er uiteraard alles aan doen om een nieuw uitstel of afstel te vermijden.
“Voorbereid op crisis”
“De lessen die we uit het voorjaar van 2020 hebben geleerd, is dat we moeten voorbereid zijn op een wereldwijde crisis. Daarom hebben we de regels van de wedstrijd daarop afgestemd. We moeten flexibeler zijn. Zowel over eventuele wijzigingen aan het formaat zelf als hoe we het evenement in deze uitdagende tijden organiseren”, zegt Martin Österdahl, de nieuwe Executive Supervisor van het Eurovisiesongfestival. “We zijn vastbesloten om volgend jaar opnieuw een wedstrijd, een winnaar en een nieuw gastland te hebben. Deze elementen zitten in ons DNA en maken deel uit van onze erfenis.”
De nieuwe regels van het Eurovisiesongfestival 2021 zijn goedgekeurd door de Reference Group en het bestuur van de wedstrijd. Daarna zijn ze verdeeld onder alle leden van organisator EBU.
Backing vocals
Een van de regels die daarbij is doorgevoerd, heeft betrekking op de backing vocals, de achtergrondzang. Tot nu toe moest die tijdens de wedstrijd verplicht live gebracht worden. Enkel de instrumenten staan op tape, de zang is altijd live. Daar komt volgend jaar verandering in, want dan mogen de deelnemers zelf kiezen of ze hun backing vocals live brengen of op voorhand opnemen.
Die reglementswijziging moet ervoor zorgen dat landen eventueel met kleinere delegaties kunnen afzakken naar het Eurovisiesongfestival. De nieuwe regel wordt één jaar uitgeprobeerd en daarna wordt geëvalueerd of ze blijft. Het moet er ook voor zorgen dat artiesten meer creatieve vrijheid hebben door bijvoorbeeld bepaalde effecten op die achtergrondzang te zetten. Delegaties kunnen er wel nog steeds voor kiezen om hun backing vocals toch gewoon live te laten zingen. De hoofdzang moet nog steeds verplicht live zijn.
“Liefst bomvolle arena met fans”
Over de andere reglementswijzigingen is de organisatie minder open. “Het is momenteel te vroeg om te speculeren over verschillende scenario’s waarmee we te maken kunnen krijgen, en over eventuele wijzigingen die volgend jaar of in de toekomst moeten worden aangebracht. Uiteraard zouden het liefst gewoon weer een wedstrijd hebben zoals we die kennen en waar we van houden, in een bomvolle arena met fans en delegaties”, besluit Österdahl.