Eurovisiesongfestival 2021 prikt datum!

In een wereld zonder het coronavirus had het 65ste Eurovisiesongfestival afgelopen maand moeten plaatsvinden. Maar door de pandemie was het onmogelijk om de artiesten en hun duizenden fans samen te krijgen, waardoor het Songfestival met een jaartje uitgesteld werd. En nu is er ook een datum voor het Eurovisiesongfestival van 2021.

Eurovisiefans: neem je agenda er even bij en blader door naar mei 2021. Want de week die jij volgend jaar moet vrijhouden voor het Eurovisiesongfestival is bekend. De liedjeswedstrijd zal volgend jaar doorgaan op dinsdag 18 mei, donderdag 20 mei en zaterdag 22 mei en dat uiteraard nog steeds in het Nederlandse Rotterdam.

Uitgesteld

Door de coronapandemie was het onmogelijk om een normaal Eurovisiesongfestival te organiseren. Daardoor had de organisatie geen andere optie dan het Songfestival ineens te verplaatsen naar volgend jaar. Op die manier kon Nederland wel nog steeds een waardige wedstrijd organiseren, met alles erop en eraan.

Om de Eurovisievormige leegte in mei op te vullen, organiseerde de EBU wel verschillende uitzendingen en zelfs een heuse vervangende show op de avond waarop normaal de finale had plaatsgevonden. Maar het was natuurlijk niet hetzelfde als the real deal. Gelukkig is er nu al nieuws over het volgende Eurovisiesongfestival.

18, 20 en 22 mei 2021

Als alles goed gaat en de gevolgen van de coronapandemie tegen dan verdwenen zijn, zal het 65ste Eurovisiesongfestival plaatsvinden in de week van 17 mei 2021. De eerste halve finale gaat dan door op dinsdag 18 mei, de tweede halve finale op donderdag 20 mei en de grote finale op zaterdag 22 mei. Hou die avonden dus alvast vrij!

Het Eurovisiesongfestival van 2021 zal doorgaan in de Ahoy in Rotterdam, waar het normaal dit jaar had plaatsgevonden. De organisatie zal ook nog steeds gebeuren door de EBU in samenwerking met de Nederlandse omroepen AVROTROS, NOS en NPO. Ook het presentatietrio Jan Smit, Chantal Janzen en Edsilia Rombley keert volgend jaar terug. Maar of het Eurovisiesongfestival ook echt op die data zal plaatsvinden, hangt nog af van het vaccin voor Covid-19. De Nederlandse overheid heeft namelijk beslist dat massa-evenementen opgeschort worden tot er een vaccin tegen het virus gevonden is.

Terugkerende artiesten

Hoewel we normaal pas in het najaar de artiesten van het volgende Eurovisiesongfestival leren kennen, zijn er nu al heel wat deelnemers bekend voor de editie van 2021. Dat komt omdat veel landen ervoor gekozen hebben om hun artiesten van dit jaar te behouden.

Een van die landen is België. Onze afgevaardigde voor volgend jaar is dus nog steeds de band Hooverphonic. Ze mogen wel niet meer deelnemen met hetzelfde nummer. Alex Callier en zijn gezelschap zullen dus een opvolger moeten schrijven voor Release Me.

Andere landen die bij hun keuze blijven, zijn Australië, Azerbeidzjan, Bulgarije, Georgië, Griekenland, Israël, Letland, Malta, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Roemenië, San Marino, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zwitserland. De Scandinavische landen Denemarken, Noorwegen en Zweden hebben al laten weten dat ze op zoek gaan naar nieuwe inzendingen. De voorrondes voor het Eurovisiesongfestival zijn in die landen zowat de best bekeken programma’s elk jaar. Dus zullen ze ook voorde editie van volgend jaar met een televisiewedstrijd op zoek gaan naar de beste inzending. Ook Estland en Litouwen zullen een nieuwe deelnemer zoeken.

Netflix-film

Voor wie 11 maanden wachten toch nog wat te lang is, is er nog goed nieuws. Want volgende week verschijnt de Netflixfilm Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga.

In de film met Will Ferrell en Rachel McAdams in de hoofdrol volgen we een fictieve editie van het Eurovisiesongfestival. Maar in de trailer is alvast te zien dat er heel wat herkenbare elementen uit het echte Songfestival in de film te vinden zijn. Maak je dus maar klaar voor windmachines, glitter en een handvol modulaties.

Meer
Lees meer...