‘Eurovision: Europe Shine A Light’ brengt vanavond toch Songfestival-sfeer op tv

In een ‘normale’ wereld stond vanavond het Eurovisiesongfestival op het programma. Maar door het coronavirus kon ook dat niet doorgaan. Om de fans toch een leuke tv-avond te bezorgen, bedacht de organisatie de alternatieve show Eurovision: Europe Shine A Light. Dit mag je vanavond verwachten.

Voor het eerst in 65 jaar zal er dit jaar geen Eurovisiesongfestival zijn. De grootste liedjeswedstrijd ter wereld is door de coronacrisis verplaatst naar 2021. Maar omdat de 41 deelnemende landen al een inzending hadden gemaakt die volgend jaar niet opnieuw mag gebruikt worden, besloot de organisatie om die nummers vanavond te eren tijdens Eurovision: Europe Shine a Light.

Deze week kregen we dinsdag- en donderdagavond via YouTube al een alternatieve show te zien. Toen werden de clips van alle liedjes uit de halve finales gestreamed met enkele korte filmpjes ertussen. Maar voor de ‘finale’ heeft organisator EBU heel wat meer in petto.

Geen wedstrijd

Eurovision: Europe Shine a Light zal twee uur duren en alle 41 inzendingen laten horen. Daarvoor is speciaal aan de kandidaten gevraagd om niveau video’s op te sturen waarop ze nummer brengen. Daardoor zullen we vanavond dus niet nogmaals dezelfde clips of oude optredens te zien krijgen. Om de show niet te lang te maken, zal wel telkens maar een fragment te horen zijn van ieder lied.

Omdat het geen wedstrijd is, zal er ook geen puntentelling zijn op het einde. “We willen de mensen thuis inspireren en iedereen met elkaar verbinden in deze moeilijke tijden. Uiteraard zullen we ook een eerbetoon brengen aan iedereen die geraakt is door de coronacrisis en aan iedereen die zo hard ertegen vecht”, legt executive producer Sietse Bakker uit. “Laten we er een onvergetelijk moment in de geschiedenis van Eurovisie van maken!”

Gastoptredens

Naast de 41 inzendingen heeft Eurovision: Europe Shine a Light, met presentatoren Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit, nog veel meer voorzien. Zo zullen alle deelnemers vanuit hun kot samen de winnaar van 1997, Love Shine A Light van Katrina And The Waves, zingen. Fans van over heel de wereld zullen dan weer allemaal samen What’s Another Year van Johnny Logan zingen, het winnende nummer van 1980.

Ook heel wat andere ex-deelnemers brengen een gastoptreden. Zo zingt Michael Schulte (vierde voor Duitsland in 2018) een duet met Ilse DeLange van The Common Linnets (tweede voor Nederland in 2014). Zij brengen samen Ein bißchen Frieden waarmee Nicole in 1982 het Eurovisiesongfestival won.

Gali Atari dan weer brengt haar winnende hit Hallelujah uit 1979 met een koor bestaande uit deelnemers uit allerhande landen van het Junior Eurovisiesongfestival. Måns Zelmerlöw (2015) brengt zijn winnend lied Heroes en Marija Šerifović (2007) en Netta (2018) zingen samen een pakkend akoestisch nieuw nummer. Ook de winnaar van vorig jaar, Duncan Laurence, zal te horen zijn met zijn nieuw lied Someone Else. Daarnaast belooft de organisatie nog heel wat andere verrassingsoptredens.

YouTube of Eén

De show Eurovision: Europe Shine a Light is live te zien op Eén vanaf 21 uur of via de onderstaande livestream op YouTube.

Meer
Lees meer...