Eurovisiesongfestival maakt vrijdag gaststad editie 2025 bekend: deze twee steden maken nog kans

Het is een belangrijke week voor fans van het Eurovisiesongfestival. Organisator EBU en de Zwitserse zender SRG SSR maken vrijdag namelijk bekend welke stad de editie van 2025 zal mogen organiseren. Het gaat daarbij nog om Genève en Bazel, allebei uiteraard in Zwitserland, de winnaar van de meest recente editie.

Nemo won afgelopen mei met The Code het Eurovisiesongfestival voor Zwitserland. Daardoor zal het land in 2025 voor de derde keer de populaire liedjeswedstrijd mogen organiseren. De eerste editie ooit werd namelijk georganiseerd in Lugano. Lys Assia won toen meteen, maar omdat de regel waarbij de winnaar mag organiseren nog niet bestond, trok de wedstrijd het jaar erna naar West-Duitsland. In 1988 schonk Céline Dion Zwitserland een nieuwe overwinning en dus trok de wedstrijd in 1989 naar Lausanne.

Genève of Bazel

Lugano en Lausanne waren deze keer geen kandidaat om het Eurovisiesongfestival te organiseren en dus krijgt het event een nieuwe gaststad in mei 2025. Vier steden stelden daarvoor officieel kandidaat, maar Biel/Bienna en Zürich vielen in juli al af.

Met Genève en Bazel blijven er nog twee kandidaten over. Zij hebben de voorbije maanden hun bidbook mogen aanbieden en voorstellen aan de Swiss Broadcasting Corporation (SRG SSR). Het organisatiecomité is vervolgens ook beide locaties gaan bezoeken. Een definitieve beslissing wordt deze week genomen, waarna vrijdag 30 augustus om 10 uur de nieuwe gaststad officieel bekendgemaakt zal worden.

Twee sterke kandidaten

Zowel Genève als Bazel hebben een zeer sterke kandidatuur. Genève is de tweede grootste stad van Zwitserland. De internationale luchthaven Geneva International Airport is vlak bij het stadscentrum en ook het openbaar vervoer in de stad is van hoog niveau. Als Genève het Eurovisiesongfestival krijgt, zal de wedstrijd doorgaan in het conventie- en expeditiecentrum Palexpo. Daar kan plaatsgemaakt worden voor 15.000 toeschouwers en bovendien is er in dezelfde gebouwen ook plaats voor een grote persruimte.

Bazel is dan weer de derde grootste stad van Zwitserland. Bovendien ligt het dicht bij Frankrijk en Duitsland. De grote internationale luchthaven EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg ligt dan ook juist over de grens, maar is vlot bereikbaar. Ook het openbaar vervoer in Bazel is zeer uitgebreid. Als Bazel het Eurovisiesongfestival krijgt, zal de wedstrijd doorgaan in de St. Jakobshalle. Daar is plaats voor tot zo’n 12.400 toeschouwers.

Bericht van @eurovision
Bekijken op Threads
Meer
Lees meer...