Eurovisiesongfestival: Winnaar Nemo (Zwitserland) haalt uit naar organisatie: “Er moet iets veranderen”

Zwitserland heeft het 68ste Eurovisiesongfestival gewonnen met het lied The Code van Nemo. De 24-jarige non-binaire zanger was op de persconferentie na die overwinning door het dolle heen, maar haalde ook uit naar de organisatie na een omstreden editie.

Na 36 jaar heeft Ne partez pas sans moi van Céline Dion een opvolger. Nemo won zaterdagavond met het lied The Code en kroonde zich zo tot winnaar van een van de meest omstreden edities ooit van het Eurovisiesongfestival.

Queer

Die werd zo de eerste non-binaire winnaar ooit van het Songfestival. Nemo hoopt dat dat ervoor zorgt dat er meer begrip is voor non-binaire mensen. “We moeten met elkaar praten en ik hoop dat vanavond een manier kan zijn om ons daaraan te herinneren”, zei die op de persconferentie na de wedstrijd.

“Ik ben vooral heel dankbaar voor deze ervaring en voor alle vrienden die ik onderweg heb gemaakt. Dit was een van de edities van het Eurovisiesongfestival met de grootste queer vertegenwoordiging en dat is geweldig. Ik wil een shout out geven aan alle queerartiesten van dit jaar”, zei Nemo, nadat die alle artiesten als raad meegaf dingen te maken dat voor hen een betekenis heeft.

Kritiek

“Hier optreden met een song die mijn eigen verhaal vertelt. Daarmee zoveel mensen raken en misschien ook mensen inspireren om zichzelf te blijven, is het meest waanzinnige dat mij ooit is overkomen”, ging die verder.

Nemo spaarde op de persconferentie ook hun kritiek op het Eurovisiesongfestival niet. “Ik heb niet alleen The Code gebroken (verwijzend naar de lyrics van hun winnende nummer, red.), maar ik heb ook de trofee gebroken. Die laatste kan misschien hersteld worden, en ook het Eurovisiesongfestival kan een reparatie gebruiken. Er moet iets veranderen”, besloot Nemo.

Meer
Lees meer...