Eurovisiesongfestival: Zwitserland wint editie vol controverse

De meest bewogen editie ooit van het Eurovisiesongfestival heeft een winnaar. Nadat alle punten waren geteld kwam Zwitserland als winnaar uit de bus. Zanger Nemo mocht zo de trofee in ontvangst nemen voor hun nummer The Code. Kroatië en Oekraïne vervolledigden het podium.

In aanloop naar het Eurovisiesongfestival was er al maandenlang heel wat te doen over de deelname van Israël door voortdurende bombardementen en aanvallen in de Gazastrook. Daar kwam deze week nog een controverse bij toen de European Broadcasting Union (EBU) besloot om de Nederlandse zanger Joost Klein uit te sluiten als gevolg van een “incident met een vrouwelijke fotografe“. Het zorgde allemaal voor een gespannen sfeer bij de start van de grote finale zaterdagavond.

Van Zweden tot Oostenrijk

Na de vlaggenparade was het aan de tweeling Marcus & Martinus voor Zweden om de finale te openen. Na hen volgde met Oekraïne meteen een eerste hoogtepunt. Niet veel later was het omstreden Israël aan beurt. Ondanks de filters en het valse applaus was daarbij bij de kijkers thuis nog steeds boegeroep te horen.

De heks Bambie Thug zorgde voor Ierland voor een volgende hoogtepunt met een heel opvallende act. Windows95man van Finland zorgde iets over halfweg voor een van de meest bijzondere optredens van de avond, waarna het tijd was voor de grote kanonnen. Nemo kwam voor Zwitserland als 21ste aan de beurt en amper twee nummers later was het aan topfavoriet Baby Lasagna voor Kroatië. Afsluiten deden we het met aangrijpende Mon amour van de Franse zanger Slimane en het feestnummer We Will Rave van de Oostenrijkse Kaleen.

Puntentelling

Na een ode aan ABBA en bizar optreden van een vastgebonden Loreen was het tijd aan voor de puntentelling. Die begon traditiegetrouw met de punten van de jury. Die kozen overtuigend voor Zwitserland, dat maar liefst 22 keer het maximum van 12 punten. Frankrijk en Kroatië volgden op ruime afstand.

Met de punten van de televoting was er echter nog veel mogelijk. Daarbij viel al snel op dat heel wat landen opvallend lage punten kregen, wat wou zeggen dat de toppers hoge scores zouden hebben. Zoals verwacht was er een zeer hoge score voor Israël, nadat er overal massaal door Israëlische organisaties was opgeroepen om op het land te stemmen. Zo ging het land even aan de leiding. Niet veel later moest het die leidersplaats afstaan aan Oekraïne, waarna ook nog Kroatië erover ging. Op dat moment moest enkel Zwitserland nog punten krijgen, waardoor het uiteindelijk toch een strijd werd tussen de topfavorieten.

Die strijd werd uiteindelijk nog relatief ruim gewonnen door Zwitserland, dat zo voor de derde keer het Eurovisiesongfestival wint. Nemo mocht zo naar het podium om de trofee – die al snel sneuvelde – in ontvangst te nemen van uittredende winnaar Loreen. Daarna bracht Nemo nog één keer hun winnende nummer The Code.

Meer
Lees meer...