Eurovisiesongfestival: Dit zijn de favorieten van 2024

Het 68ste Eurovisiesongfestival gaat dinsdagavond van start met de eerste halve finale. Tijd dus om even ons licht te laten schijnen op de mogelijke winnaars. In tegenstelling tot vorig jaar is er deze keer namelijk geen echte topfavoriet, waardoor het een spannende editie lijkt te worden. Toch steken enkele landen erbovenuit.

Kroatië: Baby Lasagna met Rim Tim Tagi Dim

Kroatië is momenteel de grote favoriet bij de bookmakers met bijna 30 procent kans om te winnen. Dat is best bijzonder van Baby Lasagna mocht aanvankelijk niet eens deelnemen aan de nationale voorronde. Als eerste reserve mochten ze gelukkig inspringen na een afzegging, waarna ze overtuigend wonnen en meteen viraal gingen in heel Europa.

Rim Tim Tagi Dim is een heel energiek lied met een al even actieve act erbij. Het optreden van Kroatië dot dan ook enigszins denken aan Finland van vorig jaar. Dat veel fans nog steeds kwaad zijn dat Cha Cha Cha toen nipt verloor, kan nu in het voordeel spelen van Baby Lasagna. Kroatië komt een eerste keer in actie op dinsdag 7 mei. Het zou de eerste keer ooit zijn dat Kroatië het Eurovisiesongfestival wint.

Zwitserland: Nemo met The Code

Het enige land dat Kroatië de voorbije twee maanden tijdelijk van de hoogste positie bij de bookmakers wist te verdringen is Zwitserland. Zij sturen naar Malmö de 24-jarige non-binaire zanger Nemo Mettler. Die brengt het lied The Code, een zeer eclectische song dat moeilijk in één vakje onder te delen is en waarin Nemo zijn enorme zangtalent meermaals toont. Zwitserland komt een eerste keer in actie in de tweede halve finale op donderdag 9 mei en neemt het daarin onder ander op tegen België, met Mustii.

Italië: Angelina Mango met La noia

Naar slechte prestaties van Italië op het Eurovisiesongfestival moet je ver zoeken. Het is al van 2016 geleden dat het land buiten de top zes eindigde. De kans is heel groot dat ze dat rijtje dit jaar vrolijk voortzetten. Tijdens de nationale voorronde Sanremo Music Festival, al toe aan zijn 74ste editie, koos Italië verrassend voor de amper 23-jarige Angelina Mango. Zij haalde het van gevestigde waarden zoals voormalige Mahmood, die al eens tweede en zesde werd op Eurovisie, en Annalisa. Italië is rechtstreeks geplaatst voor de finale.

Oekraïne: Alyona Alyona & Jerry Heil met Teresa & Maria

Doordat Oekraïne al jaren een sterkhouder is op het Eurovisiesongfestival én het land nog steeds gebukt gaat onder de oorlog met Rusland, stond het, nog voor er één inzending bekend was, helemaal bovenaan bij de bookmakers. Die toppositie moest het ondertussen afstaan. Na enkele sterke repetities hebben Alyona Alyona en Jerry Heil zich toch weten opwerken als een gevaarlijke outsider. Oekraïne komt een eerste keer in actie op dinsdag 7 mei.

Ierland, Nederland, Frankrijk

Naast grote favoriet Kroatië en de drie schaduwfavorieten Zwitserland, Italië en Oekraïne zijn er nog drie landen die op dit moment meer dan vijf procent winstkans wordt toebedeeld door de bookmakers. Het gaat in de eerste plaats om Ierland. Het bizarre nummer Doomsday Blue van Bambie Thug is misschien niet meteen een radiohit, maar de spectaculaire act zorgt ervoor dat steeds meer mensen fan zijn geworden.

Ook Nederland zal het niet ontbreken aan een opvallende act. Daar zorgt Joost Klein voor. Met Europapa heeft hij bovendien een heel aanstekelijk nummer dat al enige tijd vaak door de boxen knalt op feestjes.

Op feestjes zal je de Franse inzending Mon Amour niet meteen horen, aangezien een ballade is. Slimane heeft echter wel een van de sterkste sterren van deze editie van het Eurovisiesongfestival en mag dus zeker hopen op een hoge eindranking.

Het Eurovisiesongfestival gaat dit jaar door op dinsdag 7, donderdag 9 en zaterdag 11 mei in het Zweedse Malmö.

Meer
Lees meer...