Eurovisiesongfestival: AVROTROS geeft meer uitleg over reden uitsluiting Joost Klein

De uitsluiting van Joost Klein op het Eurovisiesongfestival zou het gevolg zijn van een “dreigende beweging van de zanger naar een cameravrouw”. De zanger zou de vrouw niet hebben aangeraakt. Dat heeft de Nederlandse zender AVROTROS bekendgemaakt op sociale media en tijdens een persmoment.

Niet Israël, maar Joost Klein is de laatste 24 uur talk of the town op het Eurovisiesongfestival. De Nederlandse zanger verscheen vrijdag niet op de repetities, waarna duidelijk werd dat er iets was gebeurd. Kort daarna kwam daarover ook een officieel statement. De EBU had namelijk besloten op Nederland uit te sluiten van de wedstrijd naar aanleiding van “een incident”.

Cameravrouw

Over dat incident heeft de AVROTROS, die verantwoordelijk is voor de Nederlandse inzending, nu meer uitleg gegeven. “Na het optreden van afgelopen donderdag (in de halve finale, red.) heeft zich een incident voorgedaan. Tegen duidelijk gemaakte afspreken in is Joost gefilmd toen hij net van het podium kwam en zich moest haasten naar de greenroom. Op dat moment heeft Joost herhaaldelijk aangegeven niet gefilmd te willen worden. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Dit heeft geleid tot een dreigende beweging van Joost naar de camera. Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt. Van dit incident is melding gemaakt, gevolgd door een onderzoek van de EBU en politie”, schrijft de zender op sociale media.

AVROTROS laat ook weten dat het gisteren en vandaag uitgebreid in overleg is gegaan met de EBU in de hoop tot een oplossing te komen. Ondanks verschillende voorstellen heeft de EBU toch besloten Joost Klein te diskwalificeren. “AVROTROS vindt de maatregelen heel zwaar en disproportioneel”, klink het.

De uitsluiting van Joost Klein heeft alvast voor kritiek gezorgd bij andere artiesten, waarna de EBU in crisisoverleg is gegaan.

Meer
Lees meer...