Eurovisiesongfestival: Joost Klein blijft afwezig bij repetities; EBU spreekt van “incident”

Joost Klein, de Nederlandse deelnemer aan het Eurovisiesongfestival, mag voorlopig niet repeteren voor de finale van zaterdagavond. De organisatie van het Songfestival spreekt van een “incident” dat onderzocht wordt.

Nadat Joost Klein donderdagavond Nederland een plaats in de finale van het Eurovisiesongfestival bezorgde, moest hij deze middag al opnieuw aantreden. Toen stonden de repetities voor de finale namelijk op de planning. Die zijn zeer belangrijk, want de 26 finalisten kunnen vrijdagavond al de helft van de punten verdienen. Dan staat de juryfinale namelijk op de agenda. Tijdens deze show geven alle nationale juryleden hun punten.

Incident

Deze middag was Joost Klein tijdens de repetitie normaal als vijfde aan de beurt na Luxemburg. Na zangeres Tali verscheen echter de Israëlische Eden Golan op het podium. Niet veel later verklaarde de European Broadcasting Union (EBU) de afwezigheid van Joost Klein.

“Momenteel onderzoeken wij een incident dat aan ons is gemeld waarbij de Nederlandse artiest betrokken is. Tot nader order zal hij niet repeteren. We hebben op dit moment geen verder commentaar en zullen te zijner tijd updaten”, klinkt het bij de EBU.

Persconferentie?

Het is momenteel niet duidelijk om welk incident het gaat. Online speculeren fans van het Eurovisiesongfestival dat het iets zou kunnen te maken hebben met de gebeurtenissen op de persconferentie van donderdagavond.

Joost Klein zat toen voor de pers samen met onder andere de Israëlische kandidate. Toen een Poolse journalist daar vroeg aan Golan of ze eraan gedacht heeft dat haar aanwezigheid andere artiesten en het publiek in gevaar brengt, wou zij aanvankelijk niet antwoorden. “Waarom niet?”, was de reactie van Joost Klein daarop. Ook verborg de Nederlander zijn hoofd onder een Nederlandse vlag tijdens vragen aan de Israëlische deelneemster.

Meer
Lees meer...