Officieel statement EBU: Joost doet niet mee in finale Eurovisiesongfestival

Na een dag vol speculatie is er eindelijk een officieel statement van European Broadcasting Union (EBU). Daarin staat dat Joost Klein, de Nederlandse inzending, niet mag deelnemen aan de finale van het Eurovisiesongfestival. De finale gaat nog steeds door, maar met een act minder.

Er is al sinds gisteren heel wat te doen rond Joost, de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival. Hij kon donderdag in de tweede halve finale een plek in de finale verzilveren, maar nadat hij wel te zien was in de vlaggenparade, was Joost niet te zien tijdens de repetitie in de namiddag en ook tijdens de juryfinale was er van de Nederlander geen spoor te bekennen. Nu heeft de EBU officieel laten weten dat Joost niet zal deelnemen aan de finale.

“Incident”

We kwamen gisteren al te weten dat de afwezigheid van Joost te wijten was aan “een incident”. Waar dat precies over ging was toen nog niet duidelijk. Wel wisten we dat het incident besproken werd met de EBU en de Nederlandse omroep AVROTROS. Later kwam ook het nieuws dat de Zweedse politie bij het onderzoek betrokken werd.

Ook vandaag ging het speculeren verder. De “rest of the world”-vote ging normaal deze voormiddag al van start. Daarbij kunnen Eurovisiefans uit landen die niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival hun stem uitbrengen. Maar de start van deze stemming werd uitgesteld, omdat het nog niet zeker was of Joost zou deelnemen.

Bevestiging

En nu heeft de EBU eindelijk een officieel statement gedeeld. Daarin laat het weten dat het onderzoek nog steeds aan de gang is, maar dat Joost niet zal deelnemen aan de finale. “De Zweedse politie onderzoekt een klacht die gemaakt werd door een vrouwelijk lid van de productiecrew na een incident na het optreden van Joost tijdens de halve finale op donderdag. Terwijl het proces loopt, vinden we het ongepast om hem in de wedstrijd te houden.”

“We willen het duidelijk maken dat, ondanks wat sommige media schrijven of wat er gespeculeerd wordt op sociale media, er geen andere artiesten of leden van een delegatie betrokken zijn bij dit incident. We hebben een zero-tolerance policy omtrent ongepast gedrag op ons evenement en willen ervoor zorgen dat er een veilige werkomgeving is voor de medewerkers van het Eurovisiesongfestival. Daarom zien we het gedrag van Joost Klein tegenover een teamlid als een schending van de regels van de wedstrijd.”

Het statement besluit met de mededeling dat er in de finale 25 landen zullen aantreden en er dus niemand uit de halve finales zal worden opgepikt.

Meer
Lees meer...