Eurovisiesongfestival: Israël uitgejouwd tijdens generale repetitie

Vandaag staat de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival op het programma. Naast België en Nederland zal ook Israël vanavond aantreden. De deelname van het land is al maanden een veel besproken onderwerp en dat is ook te merken tijdens het festival zelf. Voor en na de generale repetitie van Eden Golan was er dan ook boegeroep te horen.

Het blijft rommelen bij het Eurovisiesongfestival. De laatste maanden spraken heel wat landen, artiesten en fans van de liedjeswedstrijd zich namelijk uit over de deelname van Israël. Dat heeft alles te maken met de aanhoudende oorlog in Gaza. Ook Belgische artiesten schreven al een open brief.

Heel even was er sprake van een diskwalificatie van Israël toen de European Broadcasting Union (EBU) tot tweemaal toe politieke boodschappen terugvond in de tekst van inzending Eden Golan. In eerste instantie weigerde Israël de tekst aan te passen, maar uiteindelijk deden ze dat toch en mag het land nu toch deelnemen.

Tweede halve finale

Vanavond staat Israël dus gewoon in de tweede halve finale met de song Hurricane. Eden Golan zal aantreden in het tweede deel van de show, tussen Mustii voor België en Joost Klein voor Nederland. Gisteren was er de laatste generale repetitie voor die halve finale en daar was de afgunst voor de deelname van Israël merkbaar.

Op sociale media circuleren beelden van het optreden van Eden Golan waarbij er boegeroep uit de zaal weerklinkt. Tijdens de song gaat dat geroep liggen, maar aan het einde werd de zangeres opnieuw uitgejouwd. Op de video’s is ook meerdere keren “Free Palestine” te horen. Ook zou er tijdens het optreden een Palestijnse vlag ingetrokken zijn.

Weggefilterd

De kans is groot dat het boegeroep, de kreten en de vlaggen ook deze avond aanwezig zullen zijn tijdens de live-uitzending van de halve finale. Maar daar zal de kijker waarschijnlijk maar weinig van merken. Volgens kenners zal het geluid in de montage worden weggefilterd en zal er een extra bandje met applaus aanwezig zijn.

Meer
Lees meer...