De versoepelingen voor de evenementensector stuwen meteen de tewerkstelling, want het aantal gewerkte dagen stijgt in bijna heel de sector. Dat blijkt uit de Employment Tracker van HR-dienstenleverancier SD Worx.
Na de lockdownmaatregelen van de coronapandemie lag de evenementensector volledig plat. De cijfers van augustus, toen er versoepelingen kwamen, tonen aan dat de brede sector van evenementen en podiumkunsten langzaam herademt. De sector maakt op maandbasis een positieve beweging van 36 naar 49 procent in het percentage gewerkte dagen, een graadmeter voor de activiteit en de tewerkstelling.
Tegen het einde van de maand was dat al gestegen naar 61 procent. Nu er ook maar 1 meter afstand moet gehouden worden tijdens culturele evenementen, zit daar wellicht ook nog groei op.
(Luchthaven Zaventem start met coronatesten: voorlopig alleen voor terugkeerders uit rode zone.)
Regionale verschillen
Het effect van de versoepelingen is overal voelbaar, maar vooral in Vlaams-Brabant is de sprong van het aantal gewerkte dagen frappant, met een activiteitsgraad van 80 procent. Brussel, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen doen het ook beter met 60 procent. Maar Antwerpen hinkt achterop, met slechts 44 procent.
‘We kunnen zeker nog niet spreken van een herstel, maar we zetten wel een stap in de goede richting’, stelt Bart Pollentier, directeur van het kenniscentrum van SD Worx.
(Gemiddeld 680 coronabesmettingen per dag, wereldwijd record.)
Horeca
Opvallend: in de horeca verloopt de relance een stuk grilliger. In Oost-Vlaanderen blijft het aantal gewerkte dagen onder de 50 procent. ‘De horeca trappelt ter plaatse en herstelt minder snel dan gehoopt.’
In Antwerpen, Brussel en Vlaams-Brabant is de situatie nog erger. ‘De negatieve adviezen rond Brussel en Antwerpen, alsook de avondklok, hebben een effect gehad’, verduidelijkt Steven Rosseel, horecaverantwoordelijke bij SD Worx. ‘Dit zien we ook aan het hoge aandeel dagen waarvoor men beroep blijft doen op tijdelijke werkloosheid.’