Ex-winnaar Loreen, bekend van ‘Euphoria’, wil opnieuw deelnemen aan het Eurovisiesongfestival

De Zweedse zender SVT heeft de 28 kandidaten bekendgemaakt die zich via het prestigieuze Melodifestivalen proberen te plaatsen voor het Eurovisiesongfestival 2023. De opvallendste naam op de deelnemerslijst is ongetwijfeld die van Loreen, die in 2012 het Songfestival won met het iconische Euphoria.

Het is ondertussen al meer dan tien jaar geleden dat Loreen het Eurovisiesongfestival won met Euphoria. Toch is het lied nog steeds een van de bekendste en populairste nummers uit de 66-jarige geschiedenis van de liedjeswedstrijd. Het was voor Loreen al het tweede jaar op een rij dat ze via de nationale voorronde probeerde een plaatsje op het Songfestival probeerde af te dwingen. In 2011 strandde ze echter in de herkansingen vlak voor de finale met My Heart is Refusing Me.

Ook in 2017, vijf jaar na haar zege, was Loreen erbij op de nationale voorronde Melodifestivalen. Ook toen werd ze vlak voor de finale uitgeschakeld tijdens de herkansingen met het nummer Statements. In 2023 waagt Loreen dus haar vierde poging om Zweden te mogen vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Haar lied heet deze keer Tattoo, maar om te weten hoe dat klinkt moeten we nog even geduld hebben.

Melodifestivalen

De nationale voorronde Melodifestivalen is in Zweden een fenomeen. Ieder jaar is het met voorsprong het best bekeken televisieprogramma en leeft heel het land mee met de spannende strijd voor die felbegeerde plaats op het Eurovisiesongfestival.

In totaal kreeg de wedstrijd maar liefst 2.800 inzendingen. Daaruit werden 28 nummers gekozen. Zij mogen vanaf 4 februari 2023 vier weken op een rij in vier heats op vier verschillende locaties in Zweden proberen een plaats te bemachtigen in de finale. In iedere heat doen zeven kandidaten mee die dan voor het eerst hun nummer laten horen. De top twee van iedere heat gaat rechtstreeks naar de finale, de nummers 3 en 4 gaan naar de herkansing op 4 maart. Daar worden de laatste vier tickets uitgedeeld voor de grote finale van 11 maart in de Friends Arena in Stockholm voor een livepubliek van bijna 50.000 mensen.

28 kandidaten

Naast Loreen zit er bij de 28 kandidaten van Melodifestivalen 2023 nog een ex-winnaar van de Zweedse voorronde. Loulou Lamotte won in 2020 namelijk als deel van de groep The Mamas. Zij kon echter niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival omdat de wedstrijd dat jaar niet doorging door de coronacrisis.

Meer
Lees meer...