De golfwereld staat sinds kort op zijn kop. De bijna 100 jaar oude PGA Tour heeft dit jaar namelijk concurrentie gekregen van de nieuw opgerichte LIV Golf Invitational Series. Om golfers te overtuigen om voor LIV te kiezen wordt met miljoenen gegooid. Dat geld is echter afkomstig van het Public Investment Fund, eigendom van de Saoedische staat en koninklijke familie. Daardoor blijven heel wat golfers de PGA Tour trouw. Tot die laatste categorie hoort ook legende Tiger Woods. Nochtans zou hij naar schatting 700 à 800 miljoen dollar (688 à 786 miljoen euro) aangeboden gekregen hebben.
De traditionele en vaak zeer brave golfwereld staat op zijn kop. Reden daarvoor is de oprichting van de LIV Golf Invitational Series. Dat is een nieuwe golfcompetitie die gefinancierd wordt vanuit Saoedi-Arabië. Omdat de koninklijke familie daar, op zijn zachtst gezegd, een bedenkelijke reputatie heeft op het vlak van mensenrechten, staan heel wat golfers weigerachtig tegenover LIV. Bovendien ligt de zaak in de Verenigde Staten nog een stuk gevoeliger omdat schurkenstaat Saoedi-Arabië mee verantwoordelijk wordt geacht voor de aanslagen op 9/11.
Phil Mickelson
Toch was de Amerikaan Phil Mickelson de eerste die de overstap van de PGA Tour naar LIV Golf maakte. De 52-jarige golfer was ooit een van de besten ter wereld, maar is al even op de terugweg. Toch kreeg hij van het Public Investment Fund – dat dankzij oliegeld een bedrag van zo’n 500 miljard dollar beheert – een gegarandeerd loon van 200 miljoen dollar (197 miljoen euro). Ter vergelijking: dat is meer dan het dubbele van wat hij in een zeer succesvolle carrière van 30 jaar verdiende op de PGA Tour.
Naar die laatste competitie kan Mickelson overigens niet meteen terugkeren. Hij kreeg deze week namelijk een schorsing van twee jaar opgelegd. Die krijgt hij niet enkel voor zijn overstap naar LIV zelf, maar ook omdat hij actief andere golfers zou hebben proberen ronselen. Op dat vlak is de juridische strijd trouwens nog niet gestreden. Hijzelf en elf andere LIV-golfers hebben de PGA aangeklaagd omdat de organisatie hen verbiedt om nog aan hun toernooien deel te nemen. Dat schrijft The Wall Street Journal.
Prijzengeld
Na Phil Mickelson kon LIV Golf al snel nog een grote naam voorstellen. De 37-jarige Dustin Johnson is met een 18de plaats op de wereldranglijst de beste huidige speler die de overstap maakte. Hij kreeg naar schatting 125 miljoen dollar (123 miljoen euro). Eenzelfde bedrag zou weggelegd zijn voor Bryson DeChambeau. Ook minder grote namen maakten de overstap naar LIV voor bedragen waar ze op de PGA Tour alleen maar kunnen van dromen.
Naast het vaste loon is er overigens ook nog het enorme prijzengeld. Voorlopig staan er acht toernooien op de kalender van de LIV Golf Invitational Series. Per wedstrijd valt daar in totaal 25 miljoen dollar te verdelen, waarvan 4 miljoen dollar voor de winnaar. Daarnaast zijn er ook nog heel wat extra’s en teambonussen. Ter vergelijking: de US Open, een van de meest prestigieuze toernooien op de PGA Tour, heeft een prijzenpot van 12,5 miljoen dollar, waarvan 2,25 miljoen dollar naar de winnaar gaat. Bovendien is de concurrentie op de PGA Tour nog steeds stukken groter.
Tiger Woods
Uiteraard stopt de ambitie van de Saoedi’s daar niet. LIV Golf droomt van veel meer en daar hoort ook levende legende Tiger Woods bij. De Amerikaan sprak zich al meermaals kritisch uit tegenover het nieuwe concept, maar zou toch een lucratief voorstel hebben gekregen.
LIV CEO Greg Norman bevestigde deze week tijdens een interview op Fox News dat de organisatie Woods een voorstel had gedaan tussen de 700 en 800 miljoen dollar (688 en 786 miljoen euro). “Tiger Woods kan dingen in beweging brengen. Je moet uiteraard mikken op de allerbesten”, voegde Norman eraan toe.