Left Right
scrollTop top

F-35 staat (een beetje) in de solden: 5,4% in prijs gedaald. Er is er voor het eerst ook eentje gecrasht


F-35 staat (een beetje) in de solden: 5,4% in prijs gedaald. Er is er voor het eerst ook eentje gecrasht

Voor het eerst is een F-35 neergestort, het toestel dat in ons land koploper is om de F-16 te gaan vervangen. De prijs van de F-35 werd deze week met 5,6% verlaagt. Een standaard-toestel gaat 89 miljoen dollar kosten.

In de Amerikaanse staat South Carolina is een F-35 neergestort, het militaire toestel dat ook bekend is onder de naam JSF. Het is de eerste keer dat dit type toestel neerstort. De piloot heeft zich met de schietstoel in veiligheid gebracht.

Er gingen wel al toestellen kapot door brand, maar niet door een crash. De oorzaak van het ongeluk is niet duidelijk.

De F-35 werd gisteren overigens door de Amerikaanse luchtmacht voor het eerst in een gevechtssituatie ingezet, in Afghanistan.

89 miljoen

De F-35 is de favoriet om in ons land de opvolger van de F-16 te worden. Het gaat om een aankoop van 34 toestellen die begroot is op 3,6 miljard euro, maar in onderhoud loopt de kost van het toestel op tot 15 miljard euro. Gigantische bedragen dus, waarbij het dossier ook al héél politiek gespeeld is.

Deze week blijkt dat de prijs van zo’n F-35 gedaald is door een deal van de Amerikaanse luchtmacht en Lockheed Martin, dat de F-35 bouwt. De F-35 kost nu “nog maar” 89 miljoen dollar, een prijsdaling met 5,4%.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…