Facebook gaat 1,5 miljard users nieuw contract geven om te ontsnappen aan nieuwe privacyregels EU

Facebook gaat 1,5 miljard users nieuw contract geven om te ontsnappen aan nieuwe privacyregels EU

Anderhalf miljard gebruikers van Facebook zullen binnenkort een andere user agreement moeten goedkeuren. De reden? De nieuwe Europese privacywetgeving die eind mei van kracht wordt. Zo wil Facebook aan monsterboetes ontsnappen.

Met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) die 25 mei in werking treedt, worden de Europese privacyregels strikter. Overheden, bedrijven en andere organisaties worden dan verplicht aan te tonen welke persoonsgegevens ze verzamelen en hoe die worden gebruikt en beveiligd.

Op overtredingen van die Europese richtlijn staan boetes tot 4% procent van de wereldwijde omzet van de overtreder. En daar heeft Facebook een probleem: Facebooks internationale hoofdkantoor staat in Dublin en alle gebruikers buiten de VS en Canada hebben daardoor een contract met Facebooks Ierse dochteronderneming en vallen onder het Europese privacyregime.

Facebook heeft, net als veel andere Amerikaanse technologiebedrijven, in 2008 een Ierse dochteronderneming opgericht en geprofiteerd van de lage tarieven voor vennootschapsbelasting van dat land.

Schrik voor monsterboetes

Maar blijkbaar heeft Facebook minder schrik van meer belastingen te gaan betalen dan van boetes opgelegd wegens het schenden van de nieuwe privacywet.

Facebook wil de 1,5 miljard gebruikers uit Afrika, Azië, Australië en Latijns-Amerika voortaan onderbrengen bij z’n Amerikaanse bedrijf zodat ze gaan vallen onder Amerikaanse regelgeving.

De wijziging is van invloed op meer dan 70% van Facebook’s 2 miljard-plus leden. In december had Facebook 239 miljoen gebruikers in de Verenigde Staten en Canada, 370 miljoen in Europa en 1,52 miljard gebruikers elders.

Ook LinkedIn

Facebook laat in een verklaring weten dat de Europese privacyinstellingen ook beschikbaar zijn voor de rest van de wereld. “We passen overal dezelfde privacybescherming toe, ongeacht of uw overeenkomst met Facebook Inc. of Facebook Ireland is.”

LinkedIn neemt overigens eenzelfde stap. Gebruikers buiten de Europese Unie sluiten vanaf 8 mei nieuwe voorwaarden af met het kantoor van LinkedIn in de Verenigde Staten.

Blijkbaar heeft Facebook minder schrik van meer belastingen te gaan betalen dan van boetes opgelegd wegens het schenden van de nieuwe privacywet.

Gesponsorde artikelen