Facebook kan nu via de micro van je smartphone meeluisteren, maar ze beloven het niet in de praktijk te doen

Facebook heeft een kwalijke reputatie op het vlak van privacy. Nu komt het nieuws dat de sociale netwerksite in staat zou zijn om via de microfoons van onze smartphones mee te luisteren. Facebook ontkent dit echter en beweert dat het technisch onmogelijk is.

Facebook heeft patent gelegd op een techniek die het mogelijk maakt om de microfoon van een smartphone op afstand in te schakelen. Dat blijkt uit een Amerikaanse patentenaanvraag. Daardoor zouden ze bij Facebook in staat zijn om vanop afstand onze omgevingsgeluiden op te nemen en te beluisteren. Het onderliggende doel is vermoedelijk om nog gerichter reclame en advertenties op ons af te vuren.

“Gegevens verzamelen, verzenden en analyseren”

In de documenten gaat het over een proces om apparaten van gebruikers te triggeren en omgevingsgeluiden te registreren. Het gaat dus niet gewoon om het geluid van de wind of het geritsel van blaadjes, maar om gesprekken die we hebben, televisieseries die we bekijken en muziek die we beluisteren. Als we de patentenaanvraag moeten geloven, zou Facebook die gegevens willen verzamelen, verzenden en analyseren.

Hoe werkt het?

Facebook kan je microfoon niet zomaar inschakelen om te horen wat je doet. Er moet een trigger zijn. Het kan gaan om radio- of televisieprogramma’s of om muziek van op Spotify. De trigger kan zelfs een heel hoge toon zijn, die door menselijke oren niet wordt gehoord. In de documenten noemt Facebook de techniek ‘ambient audio fingerprinting’. De woordvoerders van Facebook zeggen tegen de Amerikaanse pers dat ze niet van zin zijn om de technologie effectief toe te passen.

EPA

Waarom patent?

Opiniemakers en experten vragen zich nu af waarom CEO Mark Zuckerberg dan de moeite deed om een patent te nemen op ‘ambient audio fingerprinting’ als ze toch niet van plan zijn om er iets mee te doen.

Allen Lo, een juridische expert bij Facebook, gaf een woordje uitleg aan de Amerikaanse entertainmentwebsite Mashable: “Het is gebruikelijk om patenten in te dienen om andere bedrijven voor te zijn. Daarom hebben patenten de neiging zich te concentreren op toekomstgerichte technologie die vaak speculatief van aard is en door anderen kan worden gecommercialiseerd.”

“Technologie zal nooit gebruikt worden”

Lo benadrukte dat Facebook deze technologie nooit volledig gaat gebruiken: “De technologie in dit patent is niet opgenomen in één van onze producten en zal dat ook nooit het geval zijn.”

Of ze zich bij Facebook aan hun woord zullen houden, valt nog af te wachten. Zo braken Zuckerberg en zijn team in het verleden meermaals hun beloftes op het vlak van privacy.

Meer
Lees meer...