Facebook lanceert eigen blockchain-munt, maar het wordt helemaal anders dan bitcoin

Na jaren stilte heeft Facebook eindelijk zijn plannen onthuld op vlak van blockchain. De socialenetwerksite lanceert volgend jaar een eigen digitale munt onder de naam Libra, samen met een blockchain-gedreven digitale portefeuille Calibra. Voor de implementatie werkt Facebook samen met grote partners als Mastercard en Visa.

Facebook bevestigt dat de nieuwe munt Libra heet. Volgend jaar richt CEO Mark Zuckerberg Calibra op, een nieuw dochterbedrijf, dat een digitale portefeuille zal voorzien om Libra te sparen en te bewaren. De Calibra-portefeuille zal zowel beschikbaar zijn in Messenger en WhatsApp als als aparte app.

epa

28 hooggeplaatste partners

Zuckerberg heeft de ambitie om zijn Libra meteen wereldwijd operationeel te maken. Daarvoor werkt Facebook samen met een breed scala aan financiële partners. Ze gaan met 28 hooggeplaatste bedrijven in zee, waaronder Visa, Mastercard, Lyft, Spotify en private-equityfondsen.

Zuckerberg hoopt grote technologiespelers mee achter het project te krijgen. Het is de bedoeling dat elke speler minstens 10 miljoen dollar bijdraagt. Apple, Google, Amazon en Microsoft zouden voorlopig nog niet toegezegd hebben.

Geen cryptomunt

Hoewel Libra gebaseerd is op blockchain-technologie, is het niet de bedoeling dat het een cryptomunt wordt, zoals bitcoin. Facebook wil de focus niet leggen op speculeren, maar hoopt effectief een operationele munt, die in de praktijk gebruikt wordt, uit de grond te stampen.

Door met veel partners over de hele wereld in zee te gaan en de Libra te linken aan bestaande munten, hoopt Zuckerberg dat de waarde van de digitale munt niet al te veel zal fluctueren.

Zo goed als gratis geld overschrijven

Calibra en Libra brengen heel wat voordelen met zich mee. Zo wordt het mogelijk om zonder bankrekening via een smartphone zo goed als gratis geld over te schrijven. “Dat zal even eenvoudig en ogenblikkelijk zijn als het versturen van een sms”, meldt Facebook. Zo’n 1,7 miljard mensen op de wereld zouden niet over een bankrekening beschikken.

Geen centrale instelling

Bovendien belooft Facebook om de privacy te beschermen en het geld voldoende te beveiligen. Zuckerberg belooft dezelfde verificatie- en fraudebestrijdingstechnieken te hanteren als bij kredietkaarten en banken.

Traditionele munteenheden, zoals dollars en euro’s, worden uitgegeven door een centrale bank. De Libra zal echter geen centraal systeem kennen. “We geloven dat mensen steeds meer vertrouwen hebben in diensten met een gedecentraliseerd bestuur”, stelt Facebook.

“Het internet heeft iedereen toegang gegeven tot wereldwijde informatie en de toegang tot vrije communicatie gedemocratiseerd, maar geld is nog hetzelfde gebleven”, zegt David Marcus, vroeger directeur van PayPal, die het Libra-project bij Facebook voor zijn rekening neemt in de Amerikaanse krant Financial Times.

flickr

Spotify verantwoordt zich

Spotify heeft zelf een blogpost gepubliceerd om uit te leggen waarom ze in zee gaan met het nieuwe project van Facebook: “Libra biedt gigantische kansen voor gemakkelijk en veilig betalen via het internet, vooral voor de 1,7 miljard volwassenen op de wereld die geen toegang hebben tot een bankkaart.”

Ook Alex Norström, chef strategie bij Spotify, verantwoordde zijn keuze: “Het is een struikelblok voor Spotify en haar gebruikers dat er weinig gemakkelijke betaalsystemen zijn, vooral in onderbediende markten. Dit zorgt voor een enorme kloof tussen de bands en acts, met wie we samenwerken, en de fans. Door ons te vervoegen bij de Libra Association, zijn we beter in staat om verschillende markten te bereiken en zijn betalingen op grote schaal gemakkelijker mogelijk.”

twitter
Meer
Lees meer...