In haar nieuwe boek ‘Factcheck. Is het echt duurzaam?’ probeert journaliste Georgina Wilson-Powell antwoorden te vinden op maar liefst 140 ecodilemma’s uit het leven van alledag. Ze gaat op zoek naar de groenste oplossing of – als die er niet is – naar een verklaring waarom er geen duurzaam alternatief is. Wij mogen de volgende weken enkele ecodilemma’s uit het boek delen. Deze week: hoe weet ik of mijn make-up milieuvriendelijk is?
Je beautycase kan allerlei milieuproblemen bevatten. Palmolie, voor textuur en houdbaarheid, zit in 70% van alle cosmetica, maar de niet-duurzame productie ervan leidt tot ontbossing, verwoesting van natuurlijke leefgebieden en de uitstoot van broeikasgassen. De meeste make-up bevat ook chemicaliën als parabenen en oxybenzone, die het milieu verontreinigen en schadelijk kunnen zijn voor mens
en dier. De meeste cosmeticabedrijven testen hun producten ook nog op dieren. En daarbovenop verbruikt de beauty-industrie 142 miljard verpakkingen per jaar, voor het grootste deel van plastic. Kies make-up met biologische, natuurlijke ingrediënten. Er zijn overigens geen regels voor wat biologisch genoemd mag worden, dus doe zelf onderzoek naar wat merken in hun producten stoppen.
• Koop van kleinere, onafhankelijke en lokale merken: je geld gaat dan naar bedrijven die investeren
in de lokale industrie en niet naar multinationals die het in eigen zak steken. Onafhankelijke producenten produceren minder uitstoot en door lokaal te kopen is er ook minder transport nodig.
• Kies make-up met keurmerken van Cruelty Free International (met een ‘springend konijn’), People for the Ethical Treatment of Animals (peta) of de Vegan Society. Het beleid omtrent dierproeven is bij multinationals vaak diep weggestopt op de website, maar kleinere merken zijn opener en hebben een hart voor het milieu.
• Ga voor het keurmerk van Round- table on Sustainable Palm Oil (rspo), dat garant staat voor een duurzame productieketen en eerlijke betaling van boeren.
• Kies voor make-up met hervulbare verpakkingen die je opnieuw kunt vullen met compact poeder of lipstick. Er zijn ook merken die hun producten verpakken in karton, bamboe of gerecyclede materialen, en sommige vaste make-up wordt helemaal niet verpakt. Producten die je voor meerdere dingen kunt gebruiken, betekenen ook minder plastic en meer ruimte in je toilettas.
• Maak zelf make-up – je vindt online veel recepten voor blush, lipstick en meer, waarvoor je natuurlijke ingrediënten en je eigen verpakkingen kunt gebruiken.
Meer lezen? ‘Factcheck. Is het echt duurzaam’ van Georgina Wilson-Powell (Manteau, 19,99)