Fake it ‘till you make it: doen alsof je je beter voelt helpt je door een relatiebreuk, zegt de wetenschap

Fake it ‘till you make it: doen alsof je je beter voelt helpt je door een relatiebreuk, zegt de wetenschap

Na een relatiebreuk wil je misschien niet liever dan op de zetel, in een dekentje gerold liggen, met een emmer Ben en Jerry’s en een serietje, maar volgens de wetenschap doe je dat eigenlijk beter niet. Doen alsof je je goed voelt werkt beter, want zo ben je sneller voorbij je relatiebreuk: fake it ‘till you make it, met andere woorden. Dus, kop recht en voortdoen. Hier is waarom.

De liefde van je leven is net zonder pardon weggewandeld? Dan is het standaardrecept lange, boozy avonden op café, afgewisseld met dagen op de zetel en Netflix. Toch? Beter niet, zeggen onderzoekers van de universiteit van Colorado.

Een beetje zoals een placebo-medicijn kan werken tegen fysieke pijn kan je blijkbaar ook een emotionele placebo proberen als je gedumpt bent. Veertig vrijwilligers die net door die ervaring waren geweest, werd gevraagd om twee foto’s naar een experiment mee te nemen: eentje van hun ex en eentje van een goede vriend van hetzelfde geslacht.

Die beelden werden getoond, terwijl de onderzoekers vroegen om aan de break-up te denken, in een MRI-scan. Een andere groep kreeg de foto’s van een goede vriend te zien, terwijl ze fysieke pijn hadden (door iets warms of kouds op hun voorarm te leggen.)

Placebo

De regio van de hersenen die oplichtten tijdens fysieke en emotionele pijn waren gelijklopend (dus het argument dat fysieke en emotionele pijn gelijk zijn, wordt hiermee alleen maar versterkt.) Nadien kregen de deelnemers een neusspray. Aan één groep mensen (gemengd tussen mensen die fysieke en emotionele pijn kregen) werd verteld dat ze een medicijn kregen tegen de emoties, de andere groep kreeg ‘zoutoplossing’. Uiteraard waren beide sprays wel degelijk zoutoplossing.

Conclusie: de mensen die de placebo kregen, voelden zich zowaar beter en dat was ook te zien op de scan. Wie dus zichzelf (en anderen) wijsmaakt dat ie zich beter voelt, zal zich ook effectief beter gaan voelen. Dus, vanaf nu is het antwoord altijd “Nee, alles is perfect in orde. Echt!” Of misschien is het soms wel ok om je een beetje slecht te voelen over ’t feit dat je gedumpt bent. Bedankt, wetenschap!

iStock

Gesponsorde artikelen