Left Right
scrollTop top

Worden fans toegelaten op EK voetbal komende zomer? Er liggen vier scenario’s op tafel


België Denemarken Nations League
© België speelde tegen Denemarken in de UEFA Nations League in een leeg stadion – Bron: Isopix

De Europese voetbalbond UEFA neemt op 5 maart een beslissing over het toelaten van fans in de stadions tijdens het EK voetbal van komende zomer. Dat gaat uitzonderlijk door in twaalf gaststeden die elk een eigen te volgen scenario krijgen.

Het Europees kampioenschap voetbal van 2020 moest een feesteditie worden. Om de zestigste verjaardag van het tornooi te vieren, was beslist om het tornooi uitzonderlijk niet in één of twee landen te laten doorgaan. De UEFA koos daarentegen voor maar liefst twaalf gaststeden in twaalf verschillende landen.

Het coronavirus gooide echter roet in het eten en halverwege maart besliste de UEFA al om het EURO 2020 uit te stellen naar de zomer van 2021. De hoop was om tegen dan wel opnieuw fans in de stadions te kunnen hebben.

Ondertussen is duidelijk geworden dat die hoop een beetje te optimistisch was. Europa wordt ondertussen namelijk geteisterd door een zware tweede golf. En ondanks de veelbelovende berichten over coronavaccins is het lang nog niet duidelijk hoe komende zomer er zal uitzien.

Vier scenario’s

Toch wil de UEFA al binnen iets meer dan drie maanden beslissen over het al dan niet toelaten van fans in de stadions tijdens het EK. Daarvoor heeft het vier scenario’s opgesteld.

Het meest optimistische gaat uit van volledig volle stadions waarbij de pandemie dus onder controle is. Het volgende houdt rekening met een capaciteit tussen 50 en 100 procent. Het derde scenario gaat uit van een bezetting van 33 procent en het laatste scenario gaat over lege stadions.

Beslissing op 5 maart

Iedere gaststad moet de komende weken plannen uitwerken voor twee of drie van die scenario’s. Dat plan moeten ze daarna voorleggen aan de UEFA. die zal uiteindelijk per stadion op 5 maart de knoop doorhakken. Zo’n vroege beslissing is noodzakelijk om alles organisatorische gereld te krijgen.

Het EK begint komende zomer op 11 juni. De Rode Duivels spelen een dag laten hun eerste wedstrijd in Sint-Petersburg

Het EK begint komende zomer op 11 juni. De Rode Duivels spelen een dag laten hun eerste wedstrijd in Sint-Petersburg tegen Rusland. Op 17 juni treffen ze Denemarken in Kopenhagen. De derde groepswedstrijd tegen Finland staat gepland op 21 juni opnieuw in Sint-Petersburg.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  678.839
 • Aantal
  doden
  20.435