Het is officieel: EK 2020 verplaatst naar 2021

Door de coronacrisis zat de Europese voetbalbond vandaag samen met alle betrokken partijen om een beslissing te maken rond het komende EK voetbal. Het verdict: het Europees kampioenschap wordt uitgesteld tot volgend jaar.

Wat er al een tijdje zat aan te komen, is nu eindelijk concreet. De UEFA heeft het EK 2020 afgelast. Door de wereldwijde coronacrisis is het te riskant om het voetbaltoernooi deze zomer te laten doorgaan, doordat het de nationale competities in het gedrang zou brengen. Door de afgelasting kunnen die nationale competities nu wel worden afgewerkt tijdens de zomermaanden.

EK 2021

Het EK zou normaal beginnen op 12 juni dit jaar, maar de UEFA heeft vandaag beslist om het toernooi uit te stellen tot 2021. Dat komt vooral doordat de hele sportkalender van het voorjaar in de war ligt door de coronacrisis, waardoor zelfs nationale competities niet klaar zouden zijn voor de zomer. Met de afgelasting van het kampioenschap, creëert de UEFA weer ruimte voor de seizoensontknopingen van die competities.

Het EK, dat 24 deelnemers telt en in 12 verschillende gastlanden plaatsvindt, zal van 11 juni tot 11 juli 2021 worden gespeeld. Het nieuwe speelschema moet nog worden bekeken, dus wanneer onze Rode Duivels precies spelen is nog onduidelijk.

Prioriteit

UEFA-voorzitter Aleksander Čeferin reageerde opgelucht. “De gezondheid van de fans, staff en spelers moet onze prioriteit zijn. Ik ben trots op de snelle reactie van mijn collega’s over heel Europa. Dit was een echte samenwerking, waarbij iedereen besefte dat het van belang was om dit op te geven.” Čeferin wil dat het EK een feest wordt onder de beste omstandigheden. “Voetbal is een belangrijke sociale aangelegenheid. De gedachte om dit Europees festijn in lege stadions te moeten vieren, met verlaten fanzones konden we niet aanvaarden. Zeker niet tijdens de 60ste verjaardag van deze competitie.”

Ten gevolge van COVID-19 zijn alle nationale competities allemaal uitgesteld of gecanceld. Zowel de Belgische, Spaanse, Italiaanse, Engelse als Duitse voetbalwedstrijden liggen al minstens tot begin april volledig stil. Ook rondom de Europa League en de Champions League waren er heel wat onzekerheden. Nu heeft de UEFA beslist om de finale van de Champions League een maand uit te stellen, waardoor die normaal gezien op 27 juni gespeeld zal worden. Exact vier weken later dan eerder gepland. Door de afgelasting van het EK tijdens de zomer, is er meer tijd om deze competities af te werken.

Meer
Lees meer...