Fifa verzuimt om kritiek op mensenrechten aan te pakken nu Saoedi-Arabië kans maakt om WK 2034 te organiseren


In het kort

  • De Building and Wood Workers’ International (BWI) beschuldigt de Fifa van het negeren van hun pleidooien met betrekking tot de uitbuiting van arbeiders in Saoedi-Arabië.
  • De BWI beweert dat ondanks talrijke pogingen om een dialoog aan te gaan met de Fifa, hun verzoeken zijn genegeerd, wat wijst op een “epidemie van misbruik” van migrantenarbeiders.
  • Verwacht wordt dat de Fifa in december Saoedi-Arabië zal aanwijzen als gastland voor het wereldkampioenschap van 2034, ondanks de bezorgdheid over mensenrechtenschendingen en uitbuiting van arbeiders.

De bezorgdheid over de mensenrechten in Saoedi-Arabië steekt de kop weer op nu de Fifa zich opmaakt om het WK van 2034 mogelijk aan die Golfstaat te gunnen. De Building and Wood Workers’ International (BWI), een vakbond die eerder met de Fifa heeft samengewerkt aan bestuurlijke hervormingen, heeft de organisatie beschuldigd van het negeren van hun pleidooien met betrekking tot de uitbuiting van arbeiders in Saoedi-Arabië. De BWI wijst op een “epidemie van misbruik” tegen migrantenarbeiders die is gedocumenteerd in een klacht die in juni is ingediend bij de Internationale Arbeidsorganisatie.

Deze klacht benadrukte gevallen zoals duizenden Filippijnse arbeiders die wachten op financiële compensatie van de Saoedische staat na jaren van onbetaald loon door hun voormalige werkgevers. De BWI beweert dat ondanks talloze pogingen om met de Fifa een dialoog aan te gaan over deze misstanden en strenge voorwaarden te stellen aan de opvang, hun verzoeken zijn genegeerd. Ambet Yuson, algemeen secretaris van de BWI en voormalig lid van de adviesraad voor mensenrechten van de Fifa, toonde zich in The Guardian zeer bezorgd over het kennelijke gebrek aan een grondige beoordeling door de Fifa tijdens het biedingsproces.

Mishandeling van migranten

De klacht van de BWI bij de Internationale Arbeidsorganisatie geeft een gedetailleerd overzicht van de mishandelingen van 21.000 arbeidsmigranten uit verschillende landen, waaronder degenen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de infrastructuur in Saoedi-Arabië. De vakbond beweert dat de Saoedische regering traag reageert. Ze halen het geval aan van 8.830 Filippijnse arbeiders bij het nu failliete bedrijf Saudi Oger die jarenlang onbetaald loon moesten betalen, waarbij slechts een fractie compensatie kreeg.

Anderen hebben hun toevlucht genomen tot leningen om in hun basisbehoeften te voorzien. Verwacht wordt dat de Fifa in december Saoedi-Arabië bekend zal maken als de gastheer voor de wereldbeker van 2034, aangezien het de enige gegadigde is. Voor er een beslissing over te nemen, zal de Fifa “evaluatierapporten over de kandidaturen” publiceren, waaronder een “risicorapport” over duurzaamheid en mensenrechten.

Reactie van de Fifa en oproep tot actie

Yuson benadrukte dat de Fifa haar verantwoordelijkheid moet nemen en haar invloed moet aanwenden om gerechtigheid te garanderen voor de uitgebuite arbeiders. Hij drong aan op onmiddellijke actie voordat er een definitieve beslissing wordt genomen, om te voorkomen dat onrecht een onuitwisbare stempel op de sportwereld zou drukken. Deze kritiek volgt op een recente verklaring van een groep prominente advocaten die beweerden dat de Fifa geen gehoor heeft gegeven aan hun juridische klacht over de mensenrechten in Saoedi-Arabië.

Ze noemden de reactie van de Fifa inadequaat en bekritiseerden de organisatie voor het op één lijn zitten met een land dat bekend staat om mensenrechtenschendingen. De BWI stelt dat door het verbod op vakbonden en buitenlandse NGO’s in Saoedi-Arabië, het van cruciaal belang is dat de Fifa rekening houdt met de inbreng van organisaties die een perspectief op de grond bieden. Artikel 7 van het mensenrechtenbeleid van de Fifa benadrukt een constructieve samenwerking met relevante autoriteiten en belanghebbenden om de internationale verantwoordelijkheden op het gebied van mensenrechten te handhaven.

Meer
Lees meer...