FIFA wil langere blessuretijd zoals op WK in Qatar overal invoeren

De FIFA wil dat er vanaf volgend jaar strenger wordt opgetreden tegen tijdrekken tijdens voetbalwedstrijden. Om dat probleem tegen te gaan, wil de Wereldvoetbalbond dat de regels rond blessuretijd overal strikter gevolgd worden. Daardoor krijgen we waarschijnlijk vaker wedstrijd van meer dan 100 minuten, net zoals op het WK in Qatar.

Vooral tijdens de groepsfase van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar eind vorig jaar was het vaak een opvallend beeld: meer dan tien minuten blessuretijd per helft waren er geen zeldzaamheid meer. Dat zorgde voor zeer lange wedstrijden, maar wel voor een eerlijkere effectieve speeltijd.

Langere blessuretijd

Het thema van de langere blessuretijd is afgelopen weekend ook besproken tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van de International Football Advisory Board (IFAB) in Londen. Het is die organisatie die al sinds 1886 zorgt voor gestandaardiseerde regels in voetbalwedstrijden.

Tijdens die vergadering is beslist om de zogenaamde FIFA-tijd overal ter wereld wordt gevolgd. “We willen strijden tegen het rekken van tijd. De spelregels zijn er en we moeten ervoor zorgen dat de toepassing van de spelregels universeel wordt geaccepteerd. We zullen dat over de hele wereld volgen. We veranderen de spelregels niet. Ze hebben geen aanpassingen nodig, maar ze moeten gewoon overal ter wereld consequent toegepast worden”, legt FIFA-voorzitter Gianni Infantino uit.

Geen effectieve speeltijd

De verwachting is dus dat er vanaf volgend seizoen ook in de Belgische competitie langere blessuretijd zal gegeven worden. De FIFA hoopt dat spelers daardoor minder tijd zullen proberen winnen, waardoor wedstrijden na verloop van tijd opnieuw korter worden. Er lag ook een voorstel op tafel voor het invoeren van effectieve speeltijd. Daarbij zou de klok bij iedere overtreding stilgezet worden. Dat kreeg echter niet voldoende steun.

Meer
Lees meer...