WK 2022: Nooit eerder zoveel doelpunten gescoord op een wereldkampioenschap voetbal

Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar was op meerdere vlakken – zowel positief als negatief – een WK om nooit te vergeten. Er sneuvelden dan ook verschillende records. Een van de meest opvallende daarbij was mogelijk wel het feit dat er nog nooit zoveel doelpunten vielen op een wereldkampioenschap als tijdens de afgelopen editie.

Cristiano Ronaldo werd in Qatar de eerste speler ooit die op vijf verschillende eindrondes van een WK wist te scoren. Marokko zorgde dan weer voor een unieke prestatie door als eerste Afrikaanse land ooit de halve finales te halen. Maar er waren nog meer historische prestaties tijdens het WK 2022.

172 doelpunten in 64 wedstrijden

Een daarvan kwam er dankzij de historische en vooral doelpuntenrijke finale van afgelopen zondag. Dankzij de 3-3 tussen Argentinië en Frankrijk – waarbij die eerste ploeg won na strafschoppen – komt het totaal aantal doelpunten tijdens het WK op 172. Nooit eerder werd er meer gescoord op een wereldkampioenschap voetbal. Het vorige record dateerde van 1998 toen tijdens het WK in Frankrijk 171 doelpunten vielen.

Die doelpunten vielen over een totaal van 64 wedstrijden tussen 32 ploegen, waardoor we uitkomen op een gemiddelde van 2,69 doelpunten per match. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat dat wel geen record is. Van de 22 wereldkampioenschappen voetbal die er in totaal zijn georganiseerd, werden enkel de laatste 7 edities namelijk afgewerkt met 32 ploegen en dus 64 wedstrijden.

In de jaren 30 en 50 lag het gemiddelde aantal doelpunten per match meestal rond de 4, maar er werden toen altijd heel wat minder goals gescoord omdat er minder wedstrijden waren. Het kampioenschap met – met voorsprong – het meeste doelpunten per wedstrijd was het WK 1954 toen er maar liefst 5,38 goals per match vielen. We kunnen ons niet inbeelden dat dat record snel zal verbroken worden.

WK 2026

Het huidige record van 172 goals zou dan weer wel eens heel snel kunnen sneuvelen. Aan het WK 2026 in Canada, de Verenigde Staten en Mexico doen er namelijk 48 landen mee. Dat zou volgens de huidige planning goed zijn voor 80 wedstrijden, al is er sprake om dat aantal nog op te trekken tot meer dan 100 wedstrijden. In elk geval lijkt het logisch dat we ons door dat hoge aantal wedstrijden mogen verwachten aan een hoger totaal aantal goals.

Meer
Lees meer...