WK in Qatar: Marokko-ster Hakim Ziyech doneert al zijn winstpremies aan goede doelen

Een van de sterren van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar in ongetwijfeld Hakim Ziyech (29). De aanvallende winger hielp mee om van Marokko de verrassing van het toernooi te maken en staat in de halve finale tegenover titelverdediger Frankrijk. En dat alles doet Ziyech enkel voor de eer. Al sinds zijn debuut voor Marokko in 2015 doneert hij namelijk al zijn wedstrijdpremies bij de nationale ploeg aan goede doelen.

Het WK voetbal in Qatar is big business. Landen verdienen miljoenen euro’s alleen maar om deel te nemen en dat bedrag loopt fors op als ze verder in het toernooi geraken. Hoeveel de verschillende nationale voetbalbonden daarvan zelf houden en hoeveel ze daarvan aan de spelers geven als winstpremie is afhankelijk van land tot land. Maar we kunnen er gerust vanuit gaan dat iedereen – zeker als je ploeg goed presteert – een mooi extraatje verdient aan het toernooi.

Voor één speler is dat echter niet het geval. Want als Hakim Ziyech en dus Marokko goed presteren, zijn er anderen die daarvan profiteren. De beslissing van de in Nederland geboren Ziyech om voor de nationale ploeg van Marokko te spelen, zorgde in 2015 voor heel wat kritiek in zijn geboorteland. De Nederlandse Marokkaan was op dat moment bij Ajax misschien wel de beste speler op de Nederlandse velden en had al uitgekomen voor jeugdelftallen van Nederland.

Troebele relatie met nationale ploeg

Hij werd in mei van dat jaar zelf tweemaal opgeroepen voor een oefenwedstrijd van Oranje, maar koos er in september 2015 toch voor om voor Marokko te spelen op het internationale niveau. Maar ook dat liep niet altijd van een leien dakje. In september 2021 besloot toenmalig bondscoach Vahid Halilhodžić om zijn sterspeler tijdelijk niet op te roepen. Als reden gaf hij “een slechte mentaliteit” aan, omdat Ziyech kort daarvoor had afgezegd voor de nationale ploeg met een blessure, die hij volgens zijn bondscoach verzonnen had. Begin dit jaar kondigde Ziyech dan ook zijn afscheid aan als international. Maar enkele maanden geleden werd Halilhodžić ontslagen en vervangen door Walid Regragui. Prompt keerde Ziyech terug naar de nationale ploeg.

Met Regragui begon Marokko spontaan beter te spelen. In de korte voorbereiding op het WK won het twee keer en speelde het één keer gelijk. En die lijn trok het door in Qatar, want ondertussen staat het als eerste Afrikaanse land ooit in de halve finales van een WK. Daarvoor dankt het onder andere Ziyech die in vijf wedstrijden zorgde voor één doelpunt en één assist. In totaal zit Hakim Ziyech al aan 48 interlands voor Marokko waarin hij 19 keer scoorde en 11 assists gaf.

Deel aan staf, rest aan arme gezinnen

Aan al die wedstrijden heeft hij echter nog nooit zelf geld overgehouden. In de Marokkaanse media lekte namelijk uit dat de spelmaker van de ‘Leeuwen van de Atlas’ al sinds 2015 al zijn premies afstaat aan goede doelen. Ziyech zou altijd een klein deel geven aan de staf van de nationale ploeg en de rest wegschenken aan arme gezinnen in Marokko. Dat de winger bij zijn club Chelsea wekelijks 100.000 pond (116.500 euro) verdient, maakt die keuze natuurlijk iets gemakkelijker, maar toch is het een uniek gebaar.

Meer
Lees meer...