WK 2022: Lionel Messi en Argentinië pakken ultieme bekroning na zinderende finale

Waar stiekem wereldwijd misschien wel de meeste voetbalfans van droomden, is in het Lusail Iconic Stadium in Qatar ook werkelijkheid geworden. Lionel Messi en de rest van de Argentijnse ploeg kroonden zich namelijk tot wereldkampioen na een bijzonder spannende finale.

Voor de 35-jarige Lionel Messi was het WK in Qatar meer dan waarschijnlijk zijn laatste kans om zijn geliefde Argentinië eindelijk een wereldtitel te bezorgen. Daarmee zou hij in de voetsporen treden van zijn landgenoot Diego Maradona, die dat 36 jaar eerder al deed op het WK 1986 in Mexico. Volgens velen had Messi die wereldtitel ook nodig om zichzelf voor goed de “GOAT” (Greatest OF All Time) te mogen noemen.

Dominant Argentinië 2-0 voor

Velen hadden in de finale een afwachtende wedstrijd verwacht tussen Argentinië en Frankrijk, maar niets was minder waar. De Argentijnse bondscoach Lionel Scaloni bracht een herboren Ángel Di Maria aan de aftrap en die was van bij de start de gevaarlijkste man. Na 23 minuten kreeg hij een (lichte) strafschop voor een fout van Ousmane Dembélé. Messi nam zijn verantwoordelijkheid en zette die feilloos om. In de 36 minuut ging Di Maria nog eens op wandel en deze keer wist hij zelf te scoren.

De Argentijnen ging ook met 2-0 de rust in en de wedstrijd leek gespeeld. Dat besefte ook Frans bondscoach die nog voor de rust Olivier Giroud en Dembélé naar de kant haalde voor Marcus Thuram en Randal Kolo Muani. Dat gewoon nam alleen maar toe als Frankrijk ook in het begin van de tweede helft onmondig bleek.

Mbappé redt meubelen

Maar in de 80ste minuut was daar ineens een strafschop aan de andere kant. Nicolas Otamendi ging aan het truitje gangen van de goed ingevallen Kolo Muani en de bal ging op de stip. Kylian Mbappé nam zijn verantwoordelijkheid en wist – met enig geluk – de Argentijnse doelman Emiliano Martínez te verschalken.

Nog geen twee minuten later was Mbappé daar al opnieuw. De eveneens ingevallen Kingley Coman pakte de bal af van Messi en via Thuram kwam die bij Mbappé die wondermooi de gelijkmaker binnenschoot. Met nog zo’n 10 minuten op de klok stond het ineens 2-2.

Verlengingen

In tegenstelling tot wat we vaak zien, waren de verleningen in de WK-finale allesbehalve gesloten. Argentinië nam aanvankelijk de wedstrijd opnieuw in handen, maar ook Frankrijk kon dreigen. Uiteindelijk was het opnieuw Messi die in de rebound – en na enige twijfel over buitenspel – voor de 3-2 zorgde.

Maar Frankrijk gaf niet op en bleef ervoor gaan. Een schot in de zestien meter belandde op de arm van Gonzalo Montiel en dus ging de bal opnieuw op de stip. En weer nam Mbappé zijn verantwoordelijkheid. De jonge Fransman koos opnieuw de linkerhoek en zetten zo Martínez op het verkeerde been. Met een hattrick had de nog steeds maar 23-jarige Mbappé dus penalty’s uit de brand gesleept en zich meteen ook tot topschutter van het toernooi gekroond. Even leek Frankrijk zelfs nog met de winst te gaan lopen toen de goed ingevallen Kolo Muani alleen door keeper Martínez opzoek, maar die laatste toonde nochtans dat hij aan een fenomenaal toernooi bezig is.

Penalty’s

Diezelfde Mbappé opende de strafschoppenreeks door voor de derde keer naar dezelfde hoek te schieten en voor de derde keer – nipt – de Argentijnse doelman te verschalken. Daarna was het aan Messi en hoewel zijn strafschop allesbehalve perfect getrapt was, ging hij toch achter Hugo Lloris in doel. Toen was het aan Franse zijde tijd voor Coman en Aurelien Tchouaméni, twee spelers die nog nooit een officële strafschop hadden genomen in hun carrière. Beide faalden dan ook. Ondertussen had Paulo Dybala voor Argentinië wel gescoord door recht in de midden van het doel te schieten.

Frankrijk stond daarbij voor een haast onmogelijke klus. Uiteindelijk zou Argentinië niet meer missen en was de wereldtitel dus voor het Zuid-Amerikaase land. In Buenos Aires, en de rest van het land, barstte meteen en volksfeest los/