Opnieuw arbeidsmigrant overleden op WK voetbal in Qatar bij werken aan trainingskamp

Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar heeft opnieuw het leven gekost aan een arbeidsmigrant. De man voerde tijdens de groepsfase van dit WK herstellingenwerken uit aan het vijfsterrenresort Sealine Beach, de uitvalsbasis van de nationale ploeg van Saudi-Arabië. Daar kwam hij bij een werkgerelateerd incident om het leven. De regering van Qatar zou het overlijden onderzoeken.

Qatar spendeerde in de tien jaar voor het WK voetbal meer dan 200 miljard euro aan stadions, metrolijnen en andere infrastructuur die nodig was om het toernooi te kunnen organiseren. Dat maakt het WK 2022 met voorsprong het duurste wereldkampioenschap ooit

Werkomstandigheden voor arbeidsmigranten

Volgens officiële documenten en rapporten van het Supreme Committee for Delivery and Legacy van Qatar stierven bij de bouw van die 8 stadions, 17 andere bouwwerken en heel wat infrastructuur 40 arbeiders. De Britse krant The Guardian kwam begin 2021 echter met een rapport dat het had over minstens 6.500 arbeidsmigranten die in de voorbereiding op het WK overleden zijn in Qatar. De organisator zelf heeft dat tot nu toe echter zelf altijd ontkend. Recent gaf voor een eerst een functionaris van de Qatarese regering publiekelijk toe dat het werkelijke aantal doden hoger ligt dan het officiële. Hassan Al-Thawadi, de secretaris-generaal van Supreme Committee for Delivery and Legacy van Qatar, had het over “tussen de 400 en 500 doden“.

Wat het werkelijke aantal is, zal nog lang voer voor discussie zijn. Maar nu blijkt dat ook tijdens het WK zelf nog een arbeidsmigrant om het leven is gekomen. Dat is opvallend omdat Qatar recent meermaals verklaarde dat het veel vooruitgang heeft geboekt op het vlak van veiligheid voor arbeiders.

Het incident deed zich tijdens de groepsfase van dit WK voor aan het vijfsterrenresort Sealine Beach. Dat was het verblijf en de trainingsplaats van de Saudische nationale ploeg. Daardoor valt die locatie tijdens het wereldkampioenschap ook onder de jurisdictie van de Wereldvoetbalbond FIFA.

Onderzoek door Qatarese regering

Volgens de website The Athletic zou het slachtoffer een Filipijnse man zijn van begin de veertig met de naam Alex. Hij zou voor het bedrijf Salam Petroleum hebben gewerkt en in het resort geweest zijn om de verlichting in de parkeergarage te herstellen. De man liep op een helling naast een vorkheftruck en viel daarbij voorover met zijn hoofd op beton. Een medische helikopter kwam nog ter plaatse, maar alle hulp kwam te laat. Volgens meerdere bronnen droeg de man toen hij stierf geen veiligheidskleding. Salam Petroleum heeft nog niet gereageerd op de dood van hun werknemer.

Volgens de Supreme Committee for Delivery and Legacy van Qatar stierf de man op de openbare weg in het resort naast de trainingsfaciliteiten. Daarom wordt de zaak onderzocht door de Qatarese overheid. “Het incident wordt onderzocht door de Qatarese autoriteiten. Als uit het onderzoek blijkt dat de veiligheidsprotocollen niet zijn gevolgd, zal het bedrijf worden onderworpen aan juridische stappen en riskeert het zware financiële sancties”, laat een Qatarese regeringsfunctionaris weten.

FIFA

“FIFA is diep bedroefd door deze tragedie en onze gedachten en medeleven zijn bij de familie van de werknemer. Zodra de FIFA op de hoogte was van het ongeval, hebben we contact opgenomen met de lokale autoriteiten om meer details op te vragen. De FIFA zal verder kunnen reageren zodra de relevante onderzoeken met betrekking tot het overlijden van de werknemer zijn afgerond”, voegde de Wereldvoetbalbond daaraan toe.

Meer
Lees meer...