Saudi-Arabië roept woensdag uit tot nationale feestdag na stuntzege tegen Argentinië op WK voetbal

Zo goed als iedereen die werkt of naar school gaat in Saudi-Arabië krijgt woensdag een hele dag vrij. Dat heeft de overheid beslist na de verrassende stuntzege van de nationale voetbalploeg tegen Argentinië (1-2) op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar.

Saudi-Arabië zorgde op het WK voetbal in Qatar voor de eerste stunt van het toernooi. Het klopte namelijk Argentinië, nadat de WK-favoriet 36 wedstrijden ongeslagen was. De absolute underdog ontsnapte in de eerste helft tegen Argentinië aan een afgang en mocht blij zijn dat het met ‘amper’ 1-0-achterstand naar de kleedkamer ging.

Lionel Messi had na tien minuten vanop de stip voor het enige doelpunt gezorgd, maar zijn ploeg zag ook drie doelpunten (terecht) afgekeurd worden voor buitenspel. Saudi-Arabië kon daarentegen nooit dreigen en had zelfs geen enkel schot op doel voor de rust.

Opflakkering Saudi’s na de rust

Na de pauze hadden de Saudi’s echter een opflakkering en na 53 minuten stond het ineens 1-2. Saled Al-Shehri en Salem Al-Dawsari zorgden voor de doelpunten. Saudi-Arabië schoot tijdens heel de wedstrijd in totaal maar drie keer op doel. Maar dat bleek voldoende, want Argentinië wist ondanks vijftien schoten op doel niet meer te scoren. Ook hun 69,1 procent balbezit was niet voldoende om de Saudi’s een tweede keer te verschalken.

Doelman Mohammed Al-Owais zorgde daarvoor, in combinatie met zijn hardwerkende en bikkelharde verdediging. Saudi-Arabië pakte in de tweede helft in totaal nog zes gele kaarten, maar ook de drie punten.

Nationale feestdag

Dat zorgde in eigen land meteen voor een waar volksfeest dat ook woensdag zal doorgaan. Koning Salman bin Abdulaziz Al Saud besliste namelijk om 23 november 2022 uit te roepen tot nationale feestdag.

“Er is beslist dat morgen, woensdag, een feestdag is voor alle werknemers in alle sectoren van de openbare en de private sector, en voor mannelijke en vrouwelijke studenten. Die richtlijn komt er na een beslissing van Zijne Koninklijke Hoogheid als gevolg van de overwinning van het Saudische nationale team op het Argentijnse nationale team tijdens het WK voetbal”, valt te lezen in een officiële verklaring via lokale media.

Bron: Heuler Andrey/Eurasia Sport Images/Getty Images